Mujadara - genijalno istočnjačko jelo od tri sastojka

Lidija Lončarić
Ovo genijalno, aromatično jelo priprema se od samo tri sastojka, a posebnu notu daju mu istočnjački začini.
Vidi originalni članak

Istočnjačko jelo spaja jednostavne sastojke kao što su riža, leća i luk, a na divan ih način sljubljuju začini poput kurkume i kumina. Ovo jelo diljem svijeta priprema se u različitim varijantama, a mi smo u svoju odlučili ubaciti začine koje i sami najviše volimo. Dodali smo dimljenu crvenu papriku i kajenski papar te na kraju sve dodatno začinili sitno sjeckanim svježim peršinom.

 

dobro je znati... Savršeno kuhana riža u samo četiri koraka

 

Najviše vremena oduzet će vam nešto duže i sporo pirjanje luka kako biste dobili najljepše arome, a dok čekate da sve komponente skuhaju, u recept možete ubaciti i prve sezonske rajčice koje ste kratko grilali na maslinovom ulju.

 

jednostavan ručak Zapečena riža s piletinom - ručak iz jedne posude

 

 

Potrebno vam je:

  • 1 šalica riže
  • Pola šalice zelene leće
  • 2 luka
  • Pola žličice kurkume
  • Pola žličice kumina
  • Pola žličice dimljene crvene paprike
  • Pola žličice korijandra
  • Svježi peršin
  • Malo čilija
  • Maslinovo ulje

Postupak pripreme:

  1. U posebnim posudama skuhajte rižu i leću.
  2. Luk nasjeckajte na kolutiće, na tavi zagrijte maslinovo ulje, pa pirjajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta.
  3. Ako luk počinje tamniti prerano, smanjite vatru.
  4. Kada je gotov, luk maknite iz tave, a na ostatak ulja dodajte rižu i leću.
  5. Dodajte još malo vode i začinite, pa pustite da voda ispari.
  6. Na kraju sve dobro pomiješajte i dodajte sitno sjeckani peršin. Poslužite toplo uz grilano povrće ili omiljenu salatu.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr