Nikad nije kasno: Čoko krafne iz pećnice

Matea Mikić Pavlović
Kako jedan citat na internetu kaže: “Donuts worry, be happy”, napokon se i kod mene može pronaći jako dobar recept za Donuts (krafne) i nadam se da će vas oduševiti.
Vidi originalni članak

Neću skrivati da nisam baš tip osobe kojoj krafne uvijek uspijevaju, naime ja sam totalni amater za njih i do sada mi nikada nisu ispale onako kako bi trebale. No, ovaj recept me iznenadio, pronašla sam ga u jednoj grupi, i malo sam ga izmijenila po svojim željama i potrebama.

 

Matea's Kitchn Stories Sezonski favorit: Jednostavna torta od čokolade i naranče

 

Ovo su krafne koje možete peći u pećnici, ali i u dubokom ulju. Kako god da ih krenete peći, uspjet ćete i bit će jako ukusne.

Ja sam ih sada pripremala na tavi u nešto manje ulja jer sam dobro upamtila jedan savjet, a on glasi: “Ako želite da vam krafne ispadnu bolje i da imaju veći prsten, onda ih pecite u što manje ulja”.

Ono što me najviše iznenadilo kod ovog recepta je okus, naime kada sam ih kušala vratile su me 10 godina unazad. Prisjetila sam se svoje tetke i njezinih najboljih krafni koje je uvijek pripremala za kolinje.

Požurite i napravite svoje super krafne.
 

Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još Mateinih genijalnih recepata, zavirite na blog Kitchn Stories

 

Matea's Kitchn Stories Tako jednostavna: Torta od oblatna, lješnjaka i karamele

 

 

Postupak pripreme:

  • 750 g glatkog brašna ili za dizana tijesta
  • 4 žlice šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 2 vrećice instant suhog kvasca
  • 350 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 2 jaja
  • 3 žumanjka
  • Za premaz:
  • 1 žumanjak i malo ulja (žlica-dvije)
  • Za čokoladni umak:
  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 3-4 žlice ulja
  • malo maslaca ili margarina

 
Postupak pripreme:

  1. Pomiješati brašno, šećer, kvasac, vanilin šećer i sol.
  2. Dodati u sredinu jaja i žumanjke.
  3. Nastaviti postepeno dodavati mlijeko i ulje i miksati mikserom ili ručno.
  4. Kada tijesto postane kompaktno, prebacite ga na radnu površinu i mijesite rukama.
  5. Pobrašnite radnu površinu jer je tijesto dosta mekano.
  6. Mijesite ga 10-ak minuta.
  7. Tijesto mora nakon toga postati glatko i svilenkasto na dodir.
  8. Odložite ga posudu, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da miruje 40-ak minuta kako bi udvostručilo volumen.
  9. Uzdignuto tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu, rastanjite ga valjkom na debljinu od 1,5 cm.
  10. Oblikujte tijesto s kalupom za krafne, i u sredinu svake napravite rupu. Ja sam koristila čep od boce i ispostavilo se da dobro služi. Preostalo tijesto umijesite ponovo i iskoristite za ostatak krafni.
  11. Ako ćete ih peći u pećnici, slažite ih u lim koji ste obložili masnim papirom, pazite na razmak između krafni.
  12. Prekrijte ih krpom i ostavite da se dižu još nekih 30-ak minuta.
  13. Ako ćete ih pržiti na ulju, ostavite ih izrezane na čistoj podlozi, pokrijte čistom krpom i ostavite da miruju. Vrlo je bitno da krafne prije pečenja miruju barem 20 - 30-ak minuta.
  14. Krafne koje pečete u pećnici, premažite prije pečenja sa žumanjkom i uljem.
  15. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta, ovisno o pećnici. Gotove su kada dobiju lijepu zlatnu boju, zatim ih ostavite da se ohlade i premažite s čokoladom.
  16. Ako ih pečete na ulju, uzmite tavu i na nju stavite ulja dovoljno da prekrije pola krafne, kada ulje zagrijete stavite svoje krafne na njega. Gotove su kada porumene s obje strane.
  17. Za čokoladni umak treba zagrijati u posudici maslac/margarin i par žlica ulja pa u njemu otopiti natrganu čokoladu za kuhanje. Miješajte dok se čokolada ne otopi i uranjajte svoje krafne u čokoladu, ukrasite po vašim željama i uživajte.


U slast!

 

Posjeti Gastro.hr