Orasi, pekmez i čokolada za najslađe Žarbo kocke

Slavonka
Kada sam prvi puta probala ovaj kolač prije nekoliko godina, oduševila sam koliko je sočan i ukusan. Morala sam zaviriti u maminu knjigu s receptima kako bi znala što je točno unutra, a zatim sve to i vama prenijeti na 21. dan Foodmassa.
Vidi originalni članak

Iznenadila sam se jednostavnošću sastojaka u ovom kolaču. Orasi, pekmez i čokolada s prhkim biskvitom koji, s vremenom, postaje izuzetno mekan.

 

17. dan Foodmassa Jedini recept za kuglof s limunom koji ćete ikada trebati

 

Žarbo je kolač koji može stajati tjednima i sa svakim tjednom postaje sve bolji. Ovaj recept je od moje majke za vas, a svi znamo da mame prave najbolje kolače!

 

15. dan Foodmassa Ruske kape - klasik kojeg obožavamo

 

U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

 

20. dan Foodmassa Slatki projekt: Praline od domaće čokolade

 

 

Potrebno vam je:

  • 30 dkg brašna
  • 15 dkg masti (u nedostatku masti, može i margarin ali mast daje prhkost)
  • 1 jaje
  • 1 žličica Dr.Oetker kvasca
  • pola žličice šećera
  • 3 žlice mlijeka
  • Domaći pekmez
  • 300 g mljevenih oraha
  • 3 žlice oraha.
  • Glazura od čokolade

Postupak pripreme:

  1. U tri žlice toplog mlijeka otopite 1 žličicu Dr. Oetker kvasca i pola žličice šećera.
  2. U drugoj posudi promiješajte brašno, mast i jaje.
  3. Dodajte kvasac u mlijeku i umijesite glatko tijesto.
  4. Podijelite na tri jednaka dijela i razvaljajte tri kore.
  5. Veličinu kore odredite po veličini tepsije u kojoj ćete peći kolač.
  6. Orasima dodajte šećer i promiješajte.
  7. Ova količina šećera je dovoljna da vrlo malo zasladi orahe, ako volite slađe, slobodno dodajte više pošto u tijesto ne ide šećer, nećete pretjerati.
  8. Žarbo slažete tako da u namašćenu tepsiju stavite koru, izbodete ju vilicom kao i svako prhko tijesto.
  9. Zatim, namažete pekmezom (ja koristim domaći, šipkov  pekmez jer mi  je najdraži) pa po pekmezu pospete orahe i onda opet koru stavite gore i tako sve dok ne potrošite kore. Na zadnju koru ne stavljate ništa.
  10. Kolač se peče na 180 stupnjeva, 25 minuta.
  11. Kada se kolač malo prohladi, prelijte ga čokoladnom glazurom.
     
Posjeti Gastro.hr