Moram priznati da dok nisam smislila ovaj recept, nisam bila ljubitelj kuglofa. Svaki koji sam jela bio je suh i presladak i više se činio kao slatki kruh nego kao kolač. Sočnost ovom receptu daje kokosovo ulje, a limun ga čini svježim i prozračnim. Ovo je kuglof koji će odgovarati nakon svakog obilnog blagdanskog ručka, večere, međuobroka...
U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Potrebno vam je:
- 2,5 šalice brašna
- 1 Dr.Oetker prašak za pecivo
- ½ žličice soli
- 4 jaja
- 1 žličica Dr.Oetker ekstrakta od vanilije
- 2 žlice naribane limunove korice
- 2 žlice limunovog soka
- 300 ml mlijeka
- 10 žlica kokosovog ulja (u krutom stanju)
Dodaci:
- 1 žlica Dr.Oetker kandirane limunove korice
- 1 žlica Dr.Oetker kapljica od čokolade
Preljev po želji, ja sam koristila ganache od bijele čokolade:
- 100 g bijele čokolade
- 100ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
- Prvo na laganoj vatri otopite kokosovo ulje u mlijeku ali nemojte pustiti da prokuha.
- Ostavite da se prohladi.
- U posebnoj posudi promiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj posudi pjenasto mikserom izmutite jaja i šećer.
- Postepeno dodajte brašno i umiješajte u laganu smjesu.
- Dodajte limunov sok i koricu, Dr.Oetker vanilija ekstrakt te otopljeno ulje u mlijeku.
- Na kraju dodajte kandiranu limunovu koricu i čokoladne kapi.
- Pecite na 180 stupnjeva 25-35 minuta ovisno o visini vašeg kalupa. Najbolje bi bilo da već nakon 25 minuta provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Ubodite čačkalicu što bliže sredini biskvita, ako vam izađe s par mrvica, kuglof je gotov.
- Dok se peče kuglof, možete pripremiti ganache od bijele čokolade. Zagrijte vrhnje za kuhanje i dodajte bijelu čokoladu i miješajte na laganoj vatri dok se ne sjedini. Bijela čokolada je puno slađa od tamne pa zato koristim vrhnje za kuhanje, kako ganache u konačnici ne bi bio presladak.
- Kada je kolač pečen i ohlađen, prelijte ga prohlađenim ganacheom.
U slast!