Kolumne 5696 prikaza 01. prosinca 2017.

Bečki keksi - neka odbrojavanje počne

Ena Kokanović
Stiglo nam je vrijeme adventa a ja imam poseban način na koji odbrojavam dane do Božića; riječ je o Foodmas-u koji započinje 1.12. a završava na Božić. Svakog dana ćete, poput najslađeg adventskog kalendara, otvarati moj novi recept.

Pripremila sam vam 25 recepata koji se najčešće nalaze na mom božićnom tanjuru. Većina recepata su slastice i to one prave slavonske, ali bit će tu i koji moderniji recept koji se trajno nastanio na našem Božićnom stolu! 

 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

 

Bečki keksi su izuzetno jednostavni za pripremu, a još slađi za jesti. Riječ je o keksima od maslaca koji se tope u ustima, a u kombinaciji sa ukusnom kremom od vanilije i domaćim džemom, nestat će vam sa tanjura čim ih složite.

Ovaj recept za kekse vam može poslužiti kao podloga za bilo koje kremaste kekse s obzirom na to da su, iako prhki, dovoljno čvrsti da drže bilo koju kremu. Svakako, ukusni su i bez kreme baš zbog maslaca koji im daje posebnu aromu.

U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil
 

 

 

Za kekse će vam trebati:

  • 200 g omekšalog maslaca
  • 50 grama šećera u prahu
  • 200 g pšeničnog brašna
  • 2 žlice kukuruznog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo

Za pripremu kreme će vam trebati:

  • 1 puding od vanilije
  • 250 ml mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 100 grama margarina

Priprema:

  1. Maslac i šećer u prahu pjenasto izmutite mikserom.
  2. U posebnoj posudi pomješajte obje vrste brašna sa praškom za pecivo i prosijte direktno u izmješani maslac i šećer.
  3. Miksajte još kratko dok se svi sastojci ne sjedine.
  4. Smjesu za kekse prebacite u vrećicu za dekoriranje.
  5. Ja sam koristila zvjezdasti nastavak kako bi dobila lijepe linije na keksu ali možete ih raditi kako god želite.
  6. Ostavite mjesta između svakog keksa pošto se šire kod pečenja.
  7. Pecite ih na 180 stupnjeva, 10ak minuta. Ukoliko vam je pećnica jača, možda će vam trebati i kraće pa ih svakako držite na oku. Bitno je postignu zlatno žutu boju.
  8. Kada su pečeni , ostavite ih da se ohlade u potpunosti.
  9. Za to vrijeme pripremite kremu od vanilije.
  10. U 250 ml mlijeka skuhajte pudding od vanilije i pustite da se u potpunosti ohladi.
  11. U posebnoj posudi izradite margarin i dodajte mu ohlađeni pudding i sjedinite u kremu.
  12. Kremom mažite ohlađene kekse i na svaki keks dodajte još malo džema po želji.
  13. Pospite šećerom u prahu i pojedite ih sve sami dok vas netko nije vidio.

 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.