Pripremila sam vam 25 recepata koji se najčešće nalaze na mom božićnom tanjuru. Većina recepata su slastice i to one prave slavonske, ali bit će tu i koji moderniji recept koji se trajno nastanio na našem Božićnom stolu!
Bečki keksi su izuzetno jednostavni za pripremu, a još slađi za jesti. Riječ je o keksima od maslaca koji se tope u ustima, a u kombinaciji sa ukusnom kremom od vanilije i domaćim džemom, nestat će vam sa tanjura čim ih složite.
Ovaj recept za kekse vam može poslužiti kao podloga za bilo koje kremaste kekse s obzirom na to da su, iako prhki, dovoljno čvrsti da drže bilo koju kremu. Svakako, ukusni su i bez kreme baš zbog maslaca koji im daje posebnu aromu.
U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Za kekse će vam trebati:
- 200 g omekšalog maslaca
- 50 grama šećera u prahu
- 200 g pšeničnog brašna
- 2 žlice kukuruznog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
Za pripremu kreme će vam trebati:
- 1 puding od vanilije
- 250 ml mlijeka
- 2 žlice šećera
- 100 grama margarina
Priprema:
- Maslac i šećer u prahu pjenasto izmutite mikserom.
- U posebnoj posudi pomješajte obje vrste brašna sa praškom za pecivo i prosijte direktno u izmješani maslac i šećer.
- Miksajte još kratko dok se svi sastojci ne sjedine.
- Smjesu za kekse prebacite u vrećicu za dekoriranje.
- Ja sam koristila zvjezdasti nastavak kako bi dobila lijepe linije na keksu ali možete ih raditi kako god želite.
- Ostavite mjesta između svakog keksa pošto se šire kod pečenja.
- Pecite ih na 180 stupnjeva, 10ak minuta. Ukoliko vam je pećnica jača, možda će vam trebati i kraće pa ih svakako držite na oku. Bitno je postignu zlatno žutu boju.
- Kada su pečeni , ostavite ih da se ohlade u potpunosti.
- Za to vrijeme pripremite kremu od vanilije.
- U 250 ml mlijeka skuhajte pudding od vanilije i pustite da se u potpunosti ohladi.
- U posebnoj posudi izradite margarin i dodajte mu ohlađeni pudding i sjedinite u kremu.
- Kremom mažite ohlađene kekse i na svaki keks dodajte još malo džema po želji.
- Pospite šećerom u prahu i pojedite ih sve sami dok vas netko nije vidio.
U slast!