Iznenadila sam se jednostavnošću sastojaka u ovom kolaču. Orasi, pekmez i čokolada s prhkim biskvitom koji, s vremenom, postaje izuzetno mekan.
Žarbo je kolač koji može stajati tjednima i sa svakim tjednom postaje sve bolji. Ovaj recept je od moje majke za vas, a svi znamo da mame prave najbolje kolače!
U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Potrebno vam je:
- 30 dkg brašna
- 15 dkg masti (u nedostatku masti, može i margarin ali mast daje prhkost)
- 1 jaje
- 1 žličica Dr.Oetker kvasca
- pola žličice šećera
- 3 žlice mlijeka
- Domaći pekmez
- 300 g mljevenih oraha
- 3 žlice oraha.
- Glazura od čokolade
Postupak pripreme:
- U tri žlice toplog mlijeka otopite 1 žličicu Dr. Oetker kvasca i pola žličice šećera.
- U drugoj posudi promiješajte brašno, mast i jaje.
- Dodajte kvasac u mlijeku i umijesite glatko tijesto.
- Podijelite na tri jednaka dijela i razvaljajte tri kore.
- Veličinu kore odredite po veličini tepsije u kojoj ćete peći kolač.
- Orasima dodajte šećer i promiješajte.
- Ova količina šećera je dovoljna da vrlo malo zasladi orahe, ako volite slađe, slobodno dodajte više pošto u tijesto ne ide šećer, nećete pretjerati.
- Žarbo slažete tako da u namašćenu tepsiju stavite koru, izbodete ju vilicom kao i svako prhko tijesto.
- Zatim, namažete pekmezom (ja koristim domaći, šipkov pekmez jer mi je najdraži) pa po pekmezu pospete orahe i onda opet koru stavite gore i tako sve dok ne potrošite kore. Na zadnju koru ne stavljate ništa.
- Kolač se peče na 180 stupnjeva, 25 minuta.
- Kada se kolač malo prohladi, prelijte ga čokoladnom glazurom.