Ovi su pužići prava poslastica za obožavatelje maka

Nešto slatko by Katarina
Voliš mak? Onda ćeš obožavati ove mekane rolice od dizanog tijesta...
Vidi originalni članak

Iskoristi ovaj mali pad temperatura za pripremu odličnih pužića od dizanog tijesta i maka. Osim što su fotogenični, osobito u presjeku, zaista su mekani i ukusni.

Imaj na umu da u nadjev možeš ubaciti i vaniliju ili pak grožđice natopljene rumom. U slast!

 

nešto slatko by katarina Žarbo šnite - klasik za baš svaku priliku

 

Druge recepte potražite na Instagram profilu Nešto slatko by Katarina!

 

Sastojci:

  • 600 g brašna mekog
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice rastopljene svinjske masti (prohlađene)
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 2 dl toplog mlijeka
  • 1 svježi kvasac
  • 5 žlica šećera

Nadjev:

  • 300 g maka
  • 4 žlice šećera
  • malo vrućeg mlijeka

 

nešto slatko by katarina Kremšnite su klasik za svaku priliku i svako godišnje doba

 

Priprema:

  1. Brašno, prašak za pecivo i sol stavi u zdjelu. U sredini brašna napravi udubinu i u nju stavi šećer,kvasac i prelijte s toplim mlijekom. Pusti da kvasac odradi svoje (15 min). Dodaj ostale sastojke i zamijesi tijesto.
  2. Tijesto prekrij krpom i ostavi da udvostruči volumen, otprilike 45 minuta. Tijesto kratko premijesi i razvaljaj u pravokutnik, s tim da debljina tijesta bude max 7 mm (prst) .
  3. Na tijesto namaži mješavinu maka, šećera i malo vrućeg mlijeka pa zarolaj u štrucu. Nožem reži kolutiće veličine pet cm i stavljaj ih u pleh za muffine tako da se motani dio s makom vidi. Ponovno ostavi pola sata da se pecivo diže.
  4. Peci pužiće na 180 stupnjeva dok ne dobiju zlatnu boju. U slast!

 

nešto slatko by katarina Jednostavan i sočan: Jogurt kolač sa pekmezom od šljiva

Posjeti Gastro.hr