Kolumne 03. srpnja 2020.

Ovi su pužići prava poslastica za obožavatelje maka

Nešto slatko by Katarina
gastro postao gastro.24sata.hr
Voliš mak? Onda ćeš obožavati ove mekane rolice od dizanog tijesta...

Iskoristi ovaj mali pad temperatura za pripremu odličnih pužića od dizanog tijesta i maka. Osim što su fotogenični, osobito u presjeku, zaista su mekani i ukusni.

Imaj na umu da u nadjev možeš ubaciti i vaniliju ili pak grožđice natopljene rumom. U slast!

 

Možda vas zanima... Žarbo šnite - klasik za baš svaku priliku Kolumne

 

Druge recepte potražite na Instagram profilu Nešto slatko by Katarina!

 | Author: Nešto slatko by Katarina Nešto slatko by Katarina

 

Sastojci:

  • 600 g brašna mekog
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice rastopljene svinjske masti (prohlađene)
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 2 dcl toplog mlijeka
  • 1 svježi kvasac
  • 5 žlica šećera

Nadjev:

  • 300 g maka
  • 4 žlice šećera
  • malo vrućeg mlijeka

 

Možda vas zanima... Kremšnite su klasik za svaku priliku i svako godišnje doba Kolumne

 

Priprema:

  1. Brašno, prašak za pecivo i sol stavite u zdjelu. U sredini brašna napravite udubinu i u nju stavite šećer,kvasac i prelijte s toplim mlijekom. Pustite da kvasac odradi svoje (15 min). Dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto.
  2. Tijesto prekrite krpom i ostavite da udvostruči volumen, otprilike 45 minuta. Tijesto kratko premijesite i razvaljajte u pravokutnik, s tim da vam debljina tijesta bude max 3/4 cm (prst) .
  3. Na tijesto namažete mješavinu maka, šećera i malo vrućeg mlijeka pa zarolajte u štrucu. Nožem režite šnitice veličine 5 cm i stavljajte ih u pleh za muffine tako da se motani dio s makom vidi. Ponovno ostavite pola sata da se pecivo diže.
  4. Pecite pužiće na 180 stupnjeva dok ne dobiju zlatnu boju. U slast!

 

Možda vas zanima... Jednostavan i sočan: Jogurt kolač sa pekmezom od šljiva Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.