Iskoristi ovaj mali pad temperatura za pripremu odličnih pužića od dizanog tijesta i maka. Osim što su fotogenični, osobito u presjeku, zaista su mekani i ukusni.
Imaj na umu da u nadjev možeš ubaciti i vaniliju ili pak grožđice natopljene rumom. U slast!
Druge recepte potražite na Instagram profilu Nešto slatko by Katarina!
Sastojci:
- 600 g brašna mekog
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica soli
- 3 žlice rastopljene svinjske masti (prohlađene)
- 200 g kiselog vrhnja
- 2 dl toplog mlijeka
- 1 svježi kvasac
- 5 žlica šećera
Nadjev:
- 300 g maka
- 4 žlice šećera
- malo vrućeg mlijeka
Priprema:
- Brašno, prašak za pecivo i sol stavi u zdjelu. U sredini brašna napravi udubinu i u nju stavi šećer,kvasac i prelijte s toplim mlijekom. Pusti da kvasac odradi svoje (15 min). Dodaj ostale sastojke i zamijesi tijesto.
- Tijesto prekrij krpom i ostavi da udvostruči volumen, otprilike 45 minuta. Tijesto kratko premijesi i razvaljaj u pravokutnik, s tim da debljina tijesta bude max 7 mm (prst) .
- Na tijesto namaži mješavinu maka, šećera i malo vrućeg mlijeka pa zarolaj u štrucu. Nožem reži kolutiće veličine pet cm i stavljaj ih u pleh za muffine tako da se motani dio s makom vidi. Ponovno ostavi pola sata da se pecivo diže.
- Peci pužiće na 180 stupnjeva dok ne dobiju zlatnu boju. U slast!