Kolumne 14. ožujka 2021.

Ovi su pužići prava poslastica za obožavatelje maka

foto: Nešto slatko by Katarina
gastro postao gastro.24sata.hr
Voliš mak? Onda ćeš obožavati ove mekane rolice od dizanog tijesta...

Iskoristi ovaj mali pad temperatura za pripremu odličnih pužića od dizanog tijesta i maka. Osim što su fotogenični, osobito u presjeku, zaista su mekani i ukusni.

Imaj na umu da u nadjev možeš ubaciti i vaniliju ili pak grožđice natopljene rumom. U slast!

 

Možda vas zanima... Žarbo šnite - klasik za baš svaku priliku Kolumne

 

Druge recepte potražite na Instagram profilu Nešto slatko by Katarina!

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina

 

Sastojci:

  • 600 g brašna mekog
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice rastopljene svinjske masti (prohlađene)
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 2 dl toplog mlijeka
  • 1 svježi kvasac
  • 5 žlica šećera

Nadjev:

  • 300 g maka
  • 4 žlice šećera
  • malo vrućeg mlijeka

 

Možda vas zanima... Kremšnite su klasik za svaku priliku i svako godišnje doba Kolumne

 

Priprema:

  1. Brašno, prašak za pecivo i sol stavi u zdjelu. U sredini brašna napravi udubinu i u nju stavi šećer,kvasac i prelijte s toplim mlijekom. Pusti da kvasac odradi svoje (15 min). Dodaj ostale sastojke i zamijesi tijesto.
  2. Tijesto prekrij krpom i ostavi da udvostruči volumen, otprilike 45 minuta. Tijesto kratko premijesi i razvaljaj u pravokutnik, s tim da debljina tijesta bude max 7 mm (prst) .
  3. Na tijesto namaži mješavinu maka, šećera i malo vrućeg mlijeka pa zarolaj u štrucu. Nožem reži kolutiće veličine pet cm i stavljaj ih u pleh za muffine tako da se motani dio s makom vidi. Ponovno ostavi pola sata da se pecivo diže.
  4. Peci pužiće na 180 stupnjeva dok ne dobiju zlatnu boju. U slast!

 

Možda vas zanima... Jednostavan i sočan: Jogurt kolač sa pekmezom od šljiva Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.