Pečena cikla i mrkva s medom i narančom

Anita Karaman
Hit ove jeseni u mojoj kuhinji je pečena cikla: začinim je solju, paprom i maslinovim uljem, ispečem u pećnici i poslužim uz fetu ili kozji sir. Ovo je malo složeniji recept, ali i dalje vrlo jednostavan za pripremu.
Vidi originalni članak

Narančin sok, žlica meda i timijan u kombinaciji sa sokovima koje cikla i mrkva puste stvorit će divan slatko-kiseli sirup koji lijepo paše uz zemljani okus cikle.

Za potpuni doživljaj preporučujem poslužiti jelo uz nekoliko žlica grčkog jogurta s češnjakom, a za bogati jesenski ručak priložite mu savršeno pečeni, sočni svinjski lungić.

 

Možeš se udat Pileći bataci u marinadi s maslinama i datuljama

 

Više slasnih recepata naše blogerice Anite potražite na blogu Možeš se udat i na istoimenoj Facebook stranici.    

 

Buča u novom ruhu Juha od bundeve s listićima kadulje u pivskom tijestu
 

 

 

Priprema jela za dvije osobe oduzet će vam oko sat vremena, a potrebno će vam biti:

  • 4 male ili 2 velike cikle
  • 1 velika mrkva
  • sok jedne male naranče
  • 1 žlica meda
  • nekoliko grančica timijana
  • sol, papar i za'atar (nije obvezan)
  • 150g grčkog jogurta
  • 1 režanj češnjaka
  • 2-3 žlice maslinovog ulja

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  2. Mrkvu i ciklu očistite i narežite na komade otprilike jednake debljine.
  3. Prebacite ih u posudu za pečenje, začinite solju, paprom, medom, narančinim sokom, timijanom i maslinovim uljem.
  4. Dobro promiješajte i stavite u pećnicu.
  5. Pecite ih 45min do 1h, ovisno o tome koliko mekano povrće želite.
  6. Ja volim da ostane malo hrskavo, ali slobodno produžite vrijeme pečenja ako želite mekšu ciklu i mrkvu (provjeravajte mekoću nožićem).
  7. U međuvremenu, pomiješajte grčki jogurt s fino usitnjenim režnjem češnjaka i prstohvatom soli.
  8. U jogurt sam dodala i žličicu za'atara. Ako ga nemate, izostavite ga ili dodajte drugi začin po želji (npr. kumin, sumac ili mljevene sjemenke korijandera).
  9. Poslužite pečenu ciklu i mrkvu uz umak od jogurta.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr