Pesto alla genovese - najbolji recept za kremasti umak od bosiljka

Nevena Josipović ; Pesto alla genovese
Talijanski pesto alla genovese priprema se od bosiljka, sira, pinjola i maslinovog ulja, a Nevena s bloga Mama drama ima odličan recept!
Vidi originalni članak

Pesto genovese mogli bi jesti baš svaki dan? I mi isto. Iako pesto možemo pronaći na policama gotovo svakog supermarketa, ništa ne može nadmašiti domaći pesto alla genovese pripremljen sa svježim bosiljkom. Recept za pesto donosi Nevena Josipović, autorica bloga Mama drama. Kao velika ljubiteljica talijanske kuhinje, Nevena rado priprema pesto za svoju obitelj i prijatelje. 

Pesto genovese - talijanski klasik

Ovaj zeleni aromatični umak porijeklom je iz talijanske pokrajine Ligurije. Lokalno stanovništvo Genove priprema pesto već stoljećima, a važno je znati da postoji razlika između tamošnjeg pesta genovese i inačice pesto alla genovese koji često pripremamo. Naime, kako bi pesto bio bez dodatka "alla", mora biti pripremljen od izvornih talijanskih namirnica zaštićenog porijekla, no to ne znači da je pesto alla genovese manje ukusan. 

Budući da naše priobalje dijeli klimatska obilježja Ligurije, nije teško pronaći sastojke za pesto naših domaćih proizvođača. Na kraju dana, vezicu svježeg bosiljka možeš uzgojiti i na vlastitom balkonu. 

Za pesto recept ti treba svježi bosiljak i tek nekoliko minuta

Talijanski pesto alla genovese priprema se od svježeg bosiljka, pinjola, češnjaka, tvrdog talijanskog sira poput parmezan, pecorina ili Grana Padano sira te maslinovog ulja. Jednostavno je potrebno sve sastojke pomiješati u blenderu ili pomoću štapnog miksera i pesto alla genovese je spreman. Posluži ga uz omiljenu tjesteninu, njoke, raviole ili kao namaz na hrskavom kruhu. 

Pesto od bosiljka s tjesteninom by Mama drama

Ako voliš talijansku kuhinju poput mene onda znaš da Talijani obožavaju pesto, pogotovo od bosiljka kojeg zovu pesto genovese. Ja sam ga odlučila napraviti sama jer ti okusi su meni nešto savršeno. Trebaju ti samo dobri sastojci i imat ćeš ručak na stolu za nešto manje od 15 minuta. Kako napraviti pesto saznaj u nastavku.

Sastojci:

  • 2 šake listića bosiljka
  • 50 grama Grana Padano
  • 20 grama pinjola
  • 1 žlica očišćenih oraha
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • Papar
  • Sol
  • Tjestenina po izboru

Priprema:

  1. Listiće bosiljka operi i posuši.
  2. U blender stavi češnjak, orahe, Grana Padano, pinjole, malo soli i papra, maslinovo ulje i bosiljak. Doslovno sve miješaj 15-ak sekundi.
  3. Možeš miješati i u više navrata par puta da se pesto ne pretvori u kašu.
  4. Ako ga nećeš odmah koristiti, možeš ga spremiti u teglicu, a ako ćeš ga odmah poslužiti samo skuhaj tjesteninu, ostavi malo vode u kojoj se kuhala i pomiješaj s pestom od bosiljka. 

Dobar tek!

TikTok trend Jaja pečena na pestu za slastan početak dana Za prste polizat! Uživaj u bruschettama s pestom i rajčicama gotovo za 15 minuta Tjestenina s pestom od brokule - brza opcija za ručak

Posjeti Gastro.hr