Pita od borovnica - slastica o kojoj se priča

Sweety and Spicy
Sweety&Spicy ovog nam tjedna donose ultimativnu poslasticu - pitu od borovnica. Priprema se nevjerojatno lako, a iza sebe ostavlja vrhunske okuse!
Vidi originalni članak

Nakon što nam je Spicy u proteklom članku objasnio što je to prhko tijesto i kako se priprema pate brisée, ja vam danas donosim jedan brzi recept sa slatkim prhkim tijestom, odnosno pâtée sucrée.
 

Sweety&Spicy Quiche Lorraine s lososom i mladim špinatom
 

Riječ je o ukusnoj piti od borovnica koju ćete smazati za tren, a idealna je ako nemate puno vremena i jede vam se nešto slatko ili su vam gosti na vratima.
 



Sastojci za tijesto:
- za jedan kalup za krostatu ili 8 malih kalupa

  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žlica vode ili bijelog vina

Smjesa od borovnica:

  • 250 g borovnica
  • 2-3 žlice šećera
  • 1 žlica krušnih mrvica

Postupak:

  1. Sve sastojke umijesiti u kuglu koju ćete podijeliti na dva dijela. Jedan dio će se ribati, a drugi će služiti kao podloga. Pustite tijesto u hladnjaku da odmara oko pola sata.
  2. Borovnice prerežite na pola te ih posipajte šećerom i pustite da malo odstoje kako bi pustile sok.
  3. Podlogu od tijesta probodite par puta vilicom te posipajte krušnim mrvicama, a zatim stavite borovnice i pokrijte ih naribanim tijestom.
  4. Pitu pecite 30 minuta na 180 ºC. Kada je izvadite trebala bi odstajati kako bi se sokovi upili. Najbolje ju je poslužiti sa šlagom ili sladoledom od vanilije, a svakako je posipajte i sa šećerom u prahu.
     

Za više slanih i slatkih recepata posjetite blog Sweety&Spicy i istoimenu Facebook stranicu mladih gastro kreativaca.
 

Sweety&Spicy Vrijeme je za novi grčki souvlaki

 

Posjeti Gastro.hr