Pljeskavice od crvene leće i mrkve panirane u sezamu

Darko Kontin
Krajem tjedna počastite se ukusnim bezmesnim pljeskavicama koje će se odlično složiti uz čitav niz priloga, ali i biti sjajan dodatak domaćim vege burgerima.
Vidi originalni članak

Radi se o receptu pomoću kojeg ćete se na najslasniji način pozdraviti s ljetom i kojeg svakako preporučujem da isprobate.  Ne sadrži meso, ali garantiram vam da vam nakon ovih pljeskavica meso neće niti nedostajati.

 

Mini ljetna kuharica Pogledajte što skriva ljetna kuharica Darka Kontina

 

Detaljne slikovne upute za ovaj, ali i brojne druge recepte pronađite na blogu Darkova Web Kuharica i na istoimenoj Facebook stranici.

 

Darkova Web Kuharica Zaboravi na pekaru, napravi domaće slance

Stvoreno za ljeto! Super brze marelice u lisnatom tijestu sa slatkim dodacima

 

 

Potrebno vam je:

  • 125 g crvene leće
  • 50 g luka srebrenca
  • 250 g mrkve
  • 100 g sira podravca
  • 150 g krušnih mrvica
  • 5 g lista peršina
  • 3 jaja
  • Sezam (po želji)
  • Šećer, sol, papar

 

 

Priprema:

  1. Dobro isperite 125 g crvene leće pod mlazom vode.
  2. Stavite leću i 500 ml vode u manju posudu i pustite da zakipi.
  3. Nakon što voda zakipi smanjite vatru i uz stalno miješanje pričekajte da se leća pretvori u pire, a tekućina iz nje ishlapi.
  4. Kada je leća kuhana ostavite je da se ohladi.
  5. Naribajte 250 g mrkve i 100 g sira za pizzu.
  6. Mrkvu i sir stavite u dublju posudu te im dodajte još 40 g krušnih mrvica (ostatak ostavite za paniranje), ohlađenu crvenu leću, sitno sjeckani list peršina i sitno sjeckani luk.
  7. Smjesu začinite s 2 žličice soli, pola žličice šećera i po želji svježe mljevenim crnim paprom ili mješavinom papra.
  8. Sve dobro promiješajte i rukama zamijesite u jednoličnu smjesu.
  9. Od dobivene smjese napravite manje kuglice te ih panirajte samo s jajima i krušnim mrvicama pomiješanim sa sezamom.
  10. Svaku kuglicu nakon paniranja stavite na papirnati ubrus i pritisnite sa žlicom kako bi od kuglice napravili manju pljeskavicu.
  11. Kada ste gotovi s paniranjem stavite pljeskavice u hladnjak i pustite da se dodatno hlade 30 minuta.
  12. Kada su pljeskavice spremne pržite ih u dubokom ulju oko 2-3 minute ili dok ne vidite da su postale zlatno smeđe.
  13. Gotove pljeskavice ponovno odložite na papirnati ubrus da se upije višak masnoće s njih.
  14. Poslužiti ih možete odmah dok su tople ili hladne uz razne domaće umake ili kao prilog nekom mesu.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr