Kolumne 15742 prikaza 13. rujna 2017.

Domaći slanci zbog kojih ćete zaboraviti na pekaru

Darko Kontin
Darko Kontin ovog nam tjedna donosi provjereni recept za najbolje domaće slance

Slanac i lepinja (somun) su dva peciva koja sam uvijek radije kupio nego ih pokušao doma napraviti. Kupovnima je okus bio bolji nego kada sam ih pokušavao napraviti doma. Ali, zahvaljujući sestri Danijeli i njezinom provjerenom receptu više mi ne pada na pamet skoknuti do pekare po slanac.

 

mediteranska hrana Možda vas zanima... Mediteranski slanci s pršutom, sirom i maslinama None

 

Detaljne slikovne upute za ovaj recept pronađite na Darkovom blogu Darkova Web kuharica

 

 | Author: Darko Kontin Darko Kontin

 


Za pripremu slanaca, trebat će vam:

  • Glatko brašno 500 g
  • Svježi kvasac 40 g (1 kocka)
  • Kiselo vrhnje 3 jušne žlice
  • Ulje 50 ml
  • Mlijeko 250 ml

Za slani preljev bit će vam potrebno:

  • Glatko brašno 3 žlice
  • Sol 3 žlice
  • Voda po potrebi

Priprema:

  1. U brašno dodajte ulje, 3 velike žlice vrhnja i jednu dignutu svježu germu.
  2. Postepeno dodajte toplo mlijeko i s njim umijesite mekano tijesto kao za kruh. Preporučena tehnika miješenja – “klopanje” minimalno 8 minuta :)
  3. Ostavite tijesto na toplom dok se ne poveća (digne) duplo u volumenu.
  4. Dignuto tijesto još jednom kratko premijesite i od njega odvojite kuglice veličine jajeta.
  5. Svaku kuglicu razvaljajte kao za tortilje te je onda namotajte u roladu tj. u slanac.
  6. Prije nego slance stavite u pećnicu potrebno ih je premazati smjesom mlijeka i ulja.
  7. Slance pecite na 200 stupnjeva oko 15 minuta.
  8. Par minuta prije nego su gotovi izvadite ih van, posipajte slanim preljevom i vratite u pećnicu da se završe.
  9. Slani preljev napravite od 3 žlice brašna, 3 žlice soli i tople vode. Lagano dodajte vodu dok ne dobijete smjesu malo gušću od smjese za palačinke.

 

 | Author: Darko Kontin Darko Kontin


Savjet: Kada su slanci gotovi pokrite ih par minuta s krpom da otpuste i to je to. Više vam niti jedna pekara u gradu neće imati dovoljno dobre slance.

Dobar tek!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.