Donosimo provjereni recept food blogera Darka Kontina za najbolje domaće slance
Slanac i lepinja (somun) su dva peciva koja sam uvijek radije kupio nego ih pokušao doma napraviti. Kupovnima je okus bio boljinego kada sam ih pokušavao napraviti doma. Ali, zahvaljujući sestri Danijeli i njezinom provjerenom receptu više mi ne pada na pamet skoknuti do pekare po slanac.
Detaljne slikovne upute za ovaj recept pronađi na Darkovom blogu Darkova Web kuharica.
Domaći Darkovi slanci
foto: Darko Kontin
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći slanci
135 MIN
pripreme
18 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
500
g
Svježi kvasac
40
g
Kiselo vrhnje
3
žlica
Suncokretovo ulje
50
ml
Mlijeko
250
ml
Glatko brašno
3
žlica
Sol
3
žlica
Voda
Postupak
U brašno dodaj ulje, 3 velike žlice vrhnja i jednu dignutu svježu germu.
Postepeno dodaj toplo mlijeko i s njim umijesi mekano tijesto kao za kruh. Preporučena tehnika miješenja – “klopanje” minimalno 8 minuta :)
Ostavi tijesto na toplom dok se ne poveća (digne) duplo u volumenu.
Dignuto tijesto još jednom kratko premijesi i od njega odvoji kuglice veličine jajeta.
Svaku kuglicu razvaljaj kao za tortilje te je onda namotaj u roladu tj. u slanac.
Prije nego što slance staviš u pećnicu potrebno ih je premazati smjesom mlijeka i ulja.
Slance peci na 200 stupnjeva oko 15 minuta.
Par minuta prije nego su gotovi izvadi ih van, posipaj slanim preljevom i vrati u pećnicu da se završe.
Slani preljev napravi od 3 žlice brašna, 3 žlice soli i tople vode. Lagano dodaj vodu dok ne dobiješ smjesu malo gušću od smjese za palačinke.
Domaći Darkovi slanci
foto: Darko Kontin
Savjet: Kada su slanci gotovi, pokrij ih par minuta s krpom da otpuste i to je to. Nakon što ih jednom kušaš, više niti jedna pekara u gradu neće imati dovoljno dobre slance, u usporedbi s ovima.