Slanac i lepinja (somun) su dva peciva koja sam uvijek radije kupio nego ih pokušao doma napraviti. Kupovnima je okus bio bolji nego kada sam ih pokušavao napraviti doma. Ali, zahvaljujući sestri Danijeli i njezinom provjerenom receptu više mi ne pada na pamet skoknuti do pekare po slanac.
Detaljne slikovne upute za ovaj recept pronađi na Darkovom blogu Darkova Web kuharica.
Domaći slanci kao iz pekare
Sastojci - za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 40 g svježeg kvasca
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 50 ml ulja
- 250 ml mlijeka
Sastojci - za slani preljev:
- 3 žlice glatkog brašna
- 3 žlice soli
- voda, po potrebi
Prostupak:
- U brašno dodaj ulje, 3 velike žlice vrhnja i jednu dignutu svježu germu.
- Postepeno dodaj toplo mlijeko i s njim umijesi mekano tijesto kao za kruh. Preporučena tehnika miješenja – “klopanje” minimalno 8 minuta :)
- Ostavi tijesto na toplom dok se ne poveća (digne) duplo u volumenu.
- Dignuto tijesto još jednom kratko premijesi i od njega odvoji kuglice veličine jajeta.
- Svaku kuglicu razvaljaj kao za tortilje te je onda namotaj u roladu tj. u slanac.
- Prije nego što slance staviš u pećnicu potrebno ih je premazati smjesom mlijeka i ulja.
- Slance peci na 200 stupnjeva oko 15 minuta.
- Par minuta prije nego su gotovi izvadi ih van, posipaj slanim preljevom i vrati u pećnicu da se završe.
- Slani preljev napravi od 3 žlice brašna, 3 žlice soli i tople vode. Lagano dodaj vodu dok ne dobiješ smjesu malo gušću od smjese za palačinke.
Savjet: Kada su slanci gotovi, pokrij ih par minuta s krpom da otpuste i to je to. Nakon što ih jednom kušaš, više niti jedna pekara u gradu neće imati dovoljno dobre slance, u usporedbi s ovima.