gastro postao
Darko Kontin ovog nam tjedna donosi provjereni recept za najbolje domaće slance
Slanac i lepinja (somun) su dva peciva koja sam uvijek radije kupio nego ih pokušao doma napraviti. Kupovnima je okus bio bolji nego kada sam ih pokušavao napraviti doma. Ali, zahvaljujući sestri Danijeli i njezinom provjerenom receptu više mi ne pada na pamet skoknuti do pekare po slanac.
Detaljne slikovne upute za ovaj recept pronađi na Darkovom blogu Darkova Web kuharica.
Domaći slanci kao iz pekare - recept
Za pripremu slanaca, trebat će ti:
- Glatko brašno 500 g
- Svježi kvasac 40 g (1 kocka)
- Kiselo vrhnje 3 jušne žlice
- Ulje 50 ml
- Mlijeko 250 ml
Za slani preljev bit će vam potrebno:
- Glatko brašno 3 žlice
- Sol 3 žlice
- Voda po potrebi
Priprema:
- U brašno dodaj ulje, 3 velike žlice vrhnja i jednu dignutu svježu germu.
- Postepeno dodaj toplo mlijeko i s njim umijesi mekano tijesto kao za kruh. Preporučena tehnika miješenja – “klopanje” minimalno 8 minuta :)
- Ostavi tijesto na toplom dok se ne poveća (digne) duplo u volumenu.
- Dignuto tijesto još jednom kratko premijesi i od njega odvoji kuglice veličine jajeta.
- Svaku kuglicu razvaljaj kao za tortilje te je onda namotaj u roladu tj. u slanac.
- Prije nego slance staviš u pećnicu potrebno ih je premazati smjesom mlijeka i ulja.
- Slance peci na 200 stupnjeva oko 15 minuta.
- Par minuta prije nego su gotovi izvadi ih van, posipaj slanim preljevom i vrati u pećnicu da se završe.
- Slani preljev napravi od 3 žlice brašna, 3 žlice soli i tople vode. Lagano dodaj vodu dok ne dobiješ smjesu malo gušću od smjese za palačinke.
Savjet: Kada su slanci gotovi pokri ih par minuta s krpom da otpuste i to je to. Više vam niti jedna pekara u gradu neće imati dovoljno dobre slance.
Dobar tek!
Isprobaj i sljedeće recepte: