Preukusna švedska čarolija: Kanelbullar

Gracijela Došen
Kanelbullar je vrsta slastice od dizanog tijesta, koja dolazi iz Švedske, a poznata spisateljica Astrid Lindgren ih je opisala u svojim romanima. U prijevodu bi značilo: kanel-cimet, bullar-pecivo.
Vidi originalni članak

Imaju oblik puža, te su primamljivi svim uzrastima. Prepoznatljivi su po neodoljivom mirisu cimeta, koji je ujedno meni najdraži začin. Ako volite mijesiti tijesto i igrati se oblicima, onda su Kanelbullari idealni za vas.



Ove malene kolačiće sam zavoljela još kao dijete, dok smo trčkarali livadama i pokušavali uloviti leptire. U dane kada smo se veselili mirisima mamine kuhinje. Pravim ih po originalnom receptu i trudim se svakim osjetom i mirisom vratiti se u te davne i bezbrižne dane.

Recepti Švedski pokladni uštipak - semla

TIJESTO:

  • 150 g MARGARINA
  • 500 ml MLIJEKA
  • 40 g (1 KOCKA) SVJEŽEG KVASCA
  • 1/2 ŽLIČICE SOLI
  • 150 g ŠEĆERA
  • 1 ŽLIČICA KARDAMOMA
  • 500 g GLATKOG BRAŠNA

palačinke Švedske palačinke od pire-krumpira sa slaninom


PUNJENJE:

  • 75 g MARGARINA
  • 100 g ŠEĆERA
  • CIMET PO ŽELJI (2 ČAJNE ŽLIČICE)


PREMAZ:

  • 1 JAJE

Recepti Njihovo, a domaće: Švedske mesne okruglice


ZA POSIPANJE:

  • KRUPNI ŠEĆER


PRIPREMA:

  1. Na pari istopiti margarin. Kada se margarin otopi dodati mlijeko koje bi prethodno trebalo biti sobne temperature.
  2. U posudu staviti izmrvljeni kvasac. Dodati malo tekućine (margarin i mlijeko) te izmiješati. Prekriti s krpom i ostaviti desetak minuta da kvasac nabubri.
  3. Nakon deset minuta dodati ostatak rastopljene tekućine, sol, šećer, kardamom i brašno.
  4. Umijesiti glatko tijesto uz dodavanje brašna dok se ne dobije fino, kompaktno i glatko tijesto. Prekriti ga čistom krpom i ostaviti da naiđe sat vremena.
  5. Tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu i razvaljati ga na 1/2 cm debljine.
  6. Tijesto premazati margarinom, posuti šećerom i cimetom. Zatim ga smotati u roladu. Rezati na kolutiće 1 cm debljine.
  7. Kolačiće slagati u kalup za muffine u papirnate košarice, premazati ih razmućenim jajetom.
  8. Ostaviti ih da se dižu u kalupima dok se pećnica ne zagrije.
  9. Peći na 180 stupnjeva do deset minuta.
  10. Kada su aromatični kolačići gotovi posipamo ih krupnim šećerom.


Maleni i veliki; Stanite na trenutak. Okrenite se oko sebe… udahnite svježinu proljetnog dana. Počastite čarobnim kolačićima svoje bližnje i uživajte u svakome trenutku!

Gracijelu, odnosno Slatki začin, možete pratiti na ovom blogu i facebook stranici!

Posjeti Gastro.hr