Prigorski cukarinčići - poslastice iz bakine kuhinje

Darko Kontin Prigorski cukarini
Kod nas su se ovi šećerni kolutovi zvali samo "kuhanim i pečenim kolačima". Zašto smo ih tako zvali? Pecivo keksa prvo peče, pušta se u vrući čaj pa se onda uvalja u šećer
Vidi originalni članak

Ponovno se radi o starom receptu koji smo poput placki probali kod bake. Kasnije ga je preuzela majka i od tada nam ga ona priprema za blagdane.

Prije pisanja recepta išao sam provjeriti kako se rade istarski cukarini. Vjerujem da su upravo oni inspirirali moju baku za ovaj naš, sada već obiteljski, recept. Razlika ima dosta jer koristimo vrhnje i svinjsku mast, a u receptu nema jaja. Zato su ovo prigorski cukarinčići.

 

Darkova web kuharica Placke - jedinstvena slastica iz bakine kuhinje


Druge recepte potraži na blogu Darkova web kuharica i pratećim Facebook i Instagram profilima!

Namirnice

  • 1 kg oštrog brašna
  • 400 grama svinjske masti
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 1/2 paketa suhog kvasca
  • po potrebi kristalnog šećera
  • po ukusu vrućeg čaja

 

Darkova web kuharica Tart s tamnom čokoladom i pijanim kruškama

 

Upute

  1. Brašno, svinjsku mast, kiselo vrhnje i suhi kvasac umijesi u dubokoj posudi u čvrsto tijesto.
  2. Tijesto razvaljaj debljinu od 1-1,5 cm i pomoću dva kalupa izvadi prvo veće kolutiće, a onda iz njih i manje kako bi dobili prepoznatljivi oblik donuta.
  3. Kolutiće stavi na papir za pečenje i peci ih na 200 stupnjeva 10-15 minuta. Čim krenu dobivati boju, izvadi ih iz pećnice.
  4. Pečene kolutiće naniži na špagu ili konac i spusti ih kratko u vrući čaj. Odmah nakon toga uvaljaj ih u šećer i odloži sa strane. U slast!

Napomene:

  1. Ovo je prava obiteljska mjera za otprilike četiri protvana. Naravno, ako ih radiš za probu - smanji količinu.
  2. Sredine kolutića možeš nazad zamijesiti i od njih napraviti nove, a možeš ih ispeći pa imati dodatnu slatku grickalicu.
  3. Ovi keksi/kolutići bez problema mogu izdržati na suhom mjestu par tjedana. Tako da nema brige da će se brzo pokvariti, ali niti brige da će dugo izdržati na stolu.

 

Posjeti Gastro.hr