Pripremi švedske mesne okruglice s pire krumpirom

Sweety and Spicy
S putovanja u Švedsku vratili smo se s receptom za Köttbullar - mekane mesne okruglice...
Vidi originalni članak

Dugo smo diskutirali gdje ćemo jesti. Iako sam uporno tvrdio da sam vidio cijene i da su pristojne s obzirom na očekivanja, na kraju sam jedini otišao u pravi švedski restoran dok su ostali završili na hamburgerima. Privukao me mali restorančić koji je za 10-15 eura nudio švedske specijalitete. Kako sam ujutro na brodu jeo okruglice, htio sam kušati nešto drugo. Haringa!

Ok znam da ćete vjerojatno najprije pomisliti na smrad iz konzerve, ali ovdje se nudila svježa haringa s pireom i još ponečim. Cijena 12,5 eura što ne da je prihvatljivo nego je odlično s obzirom na lokaciju, a to je samo srce Stockholma. Dolazim do pulta i naručujem jelo, ali slijedi razočarenje. Prodali su sve, no ima mesnih okruglica po istoj cijeni.

Naručujem ih. Kratko sam pričekao i ispred mene dolazi tanjur. Iznimno lijepo servirano jelo. Primjećujem i da su nešto drugačije nego li u IKEA-i i na brodu. Naime poslužene su između ostalog uz kisele krastavce i gušći bijeli umak nego li je u IKEA-i. Mekane, rahle, pire svilenkast, umak od brusnice vjerojatno jedna od najboljih stvari koja se može uz njih servirati. A tu je i taj umak kao bešamel koji upotpunjuje cijelo jelo.Nastavak slijedi sutra, a do tada evo recept za švedske mesne okruglice, odnosno Köttbullar kako ih oni zovu...

Više o dojmovima iz Stockholma pročitajte u putopisu na blogu. Ako samo želite kroz hranu doživjeti švedski mesni klasik, onda slijedi recept. 

Sastojci za mesne okruglice:

  • 500 g mljevenog mesa u omjeru pola svinjetina, pola junetina
  • 5 žlica krušnih mrvica
  • 1 dl mlijeka
  • 2 jaja
  • luk
  • češnjak
  • 1 čajna žličica senfa
  • sol i papar

 

Sweety&Spicy Sjajan recept za tjesteninu s kozicama

 

Postupak za mesne okruglice:

  1. Pomiješajte prezle i mlijeko i ostavite da nabubri. Za to vrijeme naribate luk i češnjak.
  2. Sve sastojke pomiješajte u kompaktnu smjesu.
  3. Izradite kuglice rukama i posložite ih na namašćeni tanjur ili tacnu. Stavite u hladnjak barem 30 minuta.
  4. Kuglice ispecite na maslacu.
  5. Nakon što ste ispekli sve kuglice, dodajte kocku maslaca u tavu u kojoj ste ih pekli i pustite da se rastopi. Na rastopljenom maslacu popržite žlicu brašna da dobijete roux te podlijte temeljcem ili vodom. Količinski procijenite sami, ali okvirno 150-200 ml tekućine. Pazite da se ne zgruda. Posolite, popaprite i dodajte malo vrhnja za kuhanje te ukuhajte umak dok ne bude svilenkaste teksture i srednje gustoće.
  6. Kuglice vratite u umak i pospite sitno sjeckanim peršinom.

Sastojci za džem od brusnica:

  • 200 g suhih brusnica (naravno najbolje bi bilo svježe, ali trenutno nije sezona)
  • 3 žlice šećera
  • 250 ml vode

Postupak za džem od brusnica:

  1.  Ako koristite suhe brusnice tada ih namočite u vodi par sati prije uporabe.
  2. Zakuhajte brusnice, šećer i vodu u kojoj su se brusnice namakale te kuhajte dok ne dobije karamelasti/džemasti oblik.

 

Sweety&Spicy Brza grickalica od kruha s domaćom majonezom

 

Sastojci za pire krumpir:

  • 3 - 4 krumpira
  • maslac
  • mlijeko
  • vrhnje za kuhanje

Postupak za pire krumpir:

  1. Krumpir ogulite i narežite na kockice te skuhajte u posoljenoj vodi.
  2. Usitnite krumpir gnječilicom i dodajte žlicu maslaca te mlijeka i vrhnja pritom pazeći da ne bude niti pregusto, niti prerijetko. Izradite pire u kremastu smjesu.

Posjeti Gastro.hr