Kolumne Gastrolovci 01. veljače 2020.

Brza grickalica od kruha s domaćom majonezom

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Kepta Duona litavski je naziv za brzinsku grickalicu od raženog kruha koja se poslužuje uz domaću majonezu...

Prošlog sam ljeta bio na proputovanjem Sjevernom Europom. Sedam država, deset dana, šest prijatelja, više od 5000 km vožnje autobusom. Bilo je to predivno iskustvo, pogotovo u gastronomskom smislu. U ovom ćemo tekstu pričati samo o jednom malom aspektu baltičkog dijela, a za ostatak ćete morati posjetiti i pratiti naš blog. Ovog petka krećemo sa novom serijom od pet putopisnih članaka. 

Gastronomija sjevera je bila poprilično interesantna za kušanje. Na Baltiku se osjeti utjecaj država Srednje Europe, ali nordijski dio je priča za sebe. Zadržat ćemo se na baltičkom dijelu i to na jednom jednostavnom fast foodu. Kepta Duona litavski je naziv za grickalicu od raženog kruha. Inače cijeli Baltik je zaluđen raženim kruhom i jede ga se na dnevnoj bazi, as obzirom na to da sam ga kušao mogu kazati kako je stvarno fenomenalan i drugačiji od našeg.

 

Možda vas zanima... Kung pao - slasni guverner sečuanske kuhinje Kolumne

 

No vratimo se na našu brzu grickalicu. Kepta Duona u stvari predstavlja komadiće raženog kruha pržene u vrućem suncokretovom ulju. Nakon prženja korica će biti hrskava, a unutrašnjost mekana. Ono što daje dušu ovom jelu jest češnjak! Sitno sjeckani ili protisnuti češnjak pomiješa se s prženim kruhom i malo soli te se sve poslužuje uz majonezu. Eksplozija okusa koja idealno ide uz hladni Kvass (piće od fermentiranog raženog kruha) ili pivo.

Ja sam za ovu priliku odlučio napraviti svoju prvu majonezu u životu i jako sam zadovoljan kako je ispala. Radio sam prema receptu starog kuharskog lisca Jamieja Olivera i ispala je divno. Kremasta struktura, kiselkasti okus limuna, gorčina senfa. Iako me bilo strah da neće uspjeti od prve i da će se razdvojiti, to se nije dogodilo čak ni unatoč tome što sam u jednom trenutku ostao bez snage za daljnje mućkanje. Tko kaže da je teško napraviti majonezu? 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Sastojci za Kepta Duona:

  • raženi kruh
  • suncokretovo ulje
  • češnjak
  • sol

Postupak pripreme:

  1. Kruh narežite na šnite i odstranite koricu jer će prilikom prženja postati pretvrda. Narežite kruh na štapiće.
  2. Ugrijte ulje na srednje jaku temperaturu i pržite kruh kratko dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Okrećite ga kako ne bi zagorio.
  3. Prženi kruh izvadite u zdjelu, dodajte protisnuti češnjak i sol te promiješajte.

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Sastojci za majonezu:

  • 2 žutanjka
  • 1 čajna žličica senfa
  • oko 300 ml suncokretovog ulja
  • 2 čajne žličice jabučnog octa
  • 2 čajne žličice limunovog soka
  • sol

Postupak pripreme:

  1. Odvojite bjelanjak od žutanjka. Istucite žutanjak pjenjačom i dodajte senf te ponovno tucite i dodajte kap po kap ulja. Taj postupak će trajati otprilike 2 minute.
  2. Nakon što je smjesa počela poprimati svjetliju boju počnite dodavati ulje u tankom mlazu uz neprestano miješanje. Miješajte majonezu dok ne dobijete gustu, kremastu i kompaktnu smjesu. Napominjem da napisana količina ulja je okvirna i ovisi kako će vaša majoneza reagirati. U originalnom receptu je pisalo 500 ml ulja, meni je bilo dovoljno oko 300 ml.
  3. Dodajte kiselinu i sol te ih umiješajte u majonezu. Po potrebi začinite dodatno po volji s još malo više kiseline i soli u odnosu na napisano.

 

Možda vas zanima... Coq au vin ili kako skuhati pijetla u vinu Kolumne

 

Podsjećamo te da baciš oko na blog Sweety & Spicy te prateći Instagram profil!

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.