Recept za kašu od riže koju obožavaju u Aziji

Laura Roman
Congee je kaša od riže, popularno jelo u mnogim azijskim državama...
Vidi originalni članak

Često se daje i bolesnicima, budući da je lagana i lako probavljiva. Ovisno o količini dodane vode prilikom kuhanja, može biti gušća ili rjeđa. Congee se može jesti sam, kao prilog drugim, jače začinjenim jelima, ili s dodacima koje kašu čine hranjivijim i konkretnijim jelom. Danas ću vam pokazati kako ja kuham congee, koji meni uvijek pomogne kada se ne osjećam najbolje. 

 

La Vie Shobaine Fish tacos - odličan ljetni ručak inspiriran Meksikom

 

Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.  
 

Sastojci:

  • 1 šalica jasmin riže
  • 10 šalica vode
  • Piletina iz juhe
  • Mladi luk
  • Tamari umak ili soja sos
  • Jaje

 

La Vie Shobaine Ukusan doručak od banane i kokosovog brašna


Postupak:

  1. Rižu dobro isperite, dok voda u kojoj je ispirete ne postane bistra. 
  2. Posudu napunite vodom, te namočite rižu oko 15 minuta. 
  3. Rižu prebacite u lonac, te dodajte 10 šalica vode na 1 šalicu riže. Stavite na vatru, te povremeno miješajte. Nemojte poklapati, te pustite kuhati pola sata uz povremeno miješanje kako vam se riža ne bi zalijepila za dno. 
  4. Ugasite vatru, te poklopite lonac. Rižu ćemo pustiti tako još pola sata kako bi se još ukuhala na pari.
  5. Prije serviranja posolite. Congee možete jesti sam, ili kao prilog, a možete i dodati još sastojaka kako bi bilo hranjivije jelo.
  6. Sitno nasjeckajte piletinu iz juhe, mladi luk, i dodajte soja sos ili tamari umak, te jaje. Možete dodati i đumbir,  kimchi ili bilo koji drugi sastojak koji vam odgovara.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr