Često se daje i bolesnicima, budući da je lagana i lako probavljiva. Ovisno o količini dodane vode prilikom kuhanja, može biti gušća ili rjeđa. Congee se može jesti sam, kao prilog drugim, jače začinjenim jelima, ili s dodacima koje kašu čine hranjivijim i konkretnijim jelom. Danas ću vam pokazati kako ja kuham congee, koji meni uvijek pomogne kada se ne osjećam najbolje.
Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.
Sastojci:
- 1 šalica jasmin riže
- 10 šalica vode
- Piletina iz juhe
- Mladi luk
- Tamari umak ili soja sos
- Jaje
Postupak:
- Rižu dobro isperite, dok voda u kojoj je ispirete ne postane bistra.
- Posudu napunite vodom, te namočite rižu oko 15 minuta.
- Rižu prebacite u lonac, te dodajte 10 šalica vode na 1 šalicu riže. Stavite na vatru, te povremeno miješajte. Nemojte poklapati, te pustite kuhati pola sata uz povremeno miješanje kako vam se riža ne bi zalijepila za dno.
- Ugasite vatru, te poklopite lonac. Rižu ćemo pustiti tako još pola sata kako bi se još ukuhala na pari.
- Prije serviranja posolite. Congee možete jesti sam, ili kao prilog, a možete i dodati još sastojaka kako bi bilo hranjivije jelo.
- Sitno nasjeckajte piletinu iz juhe, mladi luk, i dodajte soja sos ili tamari umak, te jaje. Možete dodati i đumbir, kimchi ili bilo koji drugi sastojak koji vam odgovara.
Dobar tek!