Kolumne 15. srpnja 2019.

Recept za kašu od riže koju obožavaju u Aziji

foto: Laura Roman
gastro postao gastro.24sata.hr
Congee je kaša od riže, popularno jelo u mnogim azijskim državama...

Često se daje i bolesnicima, budući da je lagana i lako probavljiva. Ovisno o količini dodane vode prilikom kuhanja, može biti gušća ili rjeđa. Congee se može jesti sam, kao prilog drugim, jače začinjenim jelima, ili s dodacima koje kašu čine hranjivijim i konkretnijim jelom. Danas ću vam pokazati kako ja kuham congee, koji meni uvijek pomogne kada se ne osjećam najbolje. 

 

Možda vas zanima... Fish tacos - odličan ljetni ručak inspiriran Meksikom Kolumne

 

Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.  
 

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Sastojci:

  • 1 šalica jasmin riže
  • 10 šalica vode
  • Piletina iz juhe
  • Mladi luk
  • Tamari umak ili soja sos
  • Jaje

 

Možda vas zanima... Ukusan doručak od banane i kokosovog brašna Kolumne


Postupak:

  1. Rižu dobro isperite, dok voda u kojoj je ispirete ne postane bistra. 
  2. Posudu napunite vodom, te namočite rižu oko 15 minuta. 
  3. Rižu prebacite u lonac, te dodajte 10 šalica vode na 1 šalicu riže. Stavite na vatru, te povremeno miješajte. Nemojte poklapati, te pustite kuhati pola sata uz povremeno miješanje kako vam se riža ne bi zalijepila za dno. 
  4. Ugasite vatru, te poklopite lonac. Rižu ćemo pustiti tako još pola sata kako bi se još ukuhala na pari.
  5. Prije serviranja posolite. Congee možete jesti sam, ili kao prilog, a možete i dodati još sastojaka kako bi bilo hranjivije jelo.
  6. Sitno nasjeckajte piletinu iz juhe, mladi luk, i dodajte soja sos ili tamari umak, te jaje. Možete dodati i đumbir,  kimchi ili bilo koji drugi sastojak koji vam odgovara.

Dobar tek!

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.