Kolumne 587 prikaza 05. srpnja 2019.

Fish tacos - odličan ljetni ručak inspiriran Meksikom

Laura Roman
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas vam donosim recept za jedan fini ručak inspiriran Meksikom – fish taco. Naizgled se može činiti kako ima mnogo komponenti, no kada krenete kuhati, sve se posloži i sama priprema ne traje tako dugo...

Ako ne želite sami raditi tortilje, možete ih i kupiti, ali ja sam ovdje napisala recept za bezglutenske kukuruzne tortilje koje sam ja koristila za ovaj ručak. Ova količina tijesta bila mi je dovoljna za 6-8 tortilja, sve ovisi koliko velike tortilje ćete raditi. Svakako preporučujem da radite manje, kako bi vam bilo lakše i kako biste izbjegli pucanje. 

Što se tiče ostalih sastojaka nisam stavljala točne količine budući da će to ovisiti o broju osoba za koje pripremate ovo jelo. Na ražnjiće od inćuna stavljala sam 4 ribice po ražnjiću, te sam po osobi pekla 2-4 ražnjića, ovisno o željama i apetitu, a pripremila sam 1 do 2 klipa kukuruza po osobi. Naravno, ako imate limetu pri ruci možete netom prije jela dodati i malo svježe limete. Ja je u trenutku pripreme ovog recepta nisam imala, a vrućine su bile prevelike da odem do dućana i svejedno je bio ručak za pet!

 

 | Author: Laura Roman Laura Roman

 

Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu. 

 

Možda vas zanima... Sezonski tart sa kozjim sirom, šparogama i pršutom Kolumne

 

Sastojci:

  • Inćuni
  • Mladi kukuruz 
  • Rajčice + cherry rajčice
  • Češnjak
  • Rukola

Začini: slatka paprika, mljeveni kumin, papar, sol, dalmatinski miks začina, papar u zrnu

Kukuruzne tortilje:

  • 100 gr kukuruznog brašna
  • 45 gr bezglutenskog brašna
  • 45 gr krumpirovog škroba
  • 1 – 2 žlice ulja
  • 100 mL tople vode
  • Prstohvat soli

Postupak:
Tortilje: 

  1. U posudi pomiješajte sva brašna i sol, te dodajte jednu do dvije žlice ulja po želji (ja sam koristila kukuruzno ulje). Uz miješanje, polako dodajte dio vode. Rukama umijesite tijesto, te po potrebi dodajte ostatak vode kako bi tijesto bilo kompaktno, ali vlažno – ako je presuho, raspadat će vam se i nećete moći napraviti „lopticu“ od tijesta. U tom slučaju, dodajte žličicu po žličicu vode kako bi tijesto postiglo pravu konzistenciju. Također, ne želite previše mijesiti tijesto, tek toliko da se sjedini. Tijesto pokrijte s čistom krpom i pustite da se odmara dok pripremite ostatak namirnica. 
  2. Od tijesta odvojite jednu kuglicu, te ju stavite na dobro pobrašnjenu podlogu. Prekrijte plastičnom folijom, te izvaljajte u tortilju. Tortilje ne moraju biti savršenog oblika, i lakše je ako radite manje tortilje kako biste izbjegli pucanje tijesta prilikom prebacivanja na tavu. 
  3. Tortilje pecite na jako zagrijanoj tavi za palačinke bez dodavanja ulja, dok ne pozlate s obje strane. Stavljajte ih jednu na drugu na tanjur sa strane, te ih pokrijte čistom krpom kako bi toplina ostala unutra i one ostale mekane. 

 

Možda vas zanima... Kaša od cvjetače s gljivama - nešto potpuno drugačije Kolumne

 

Za salsu:

  1. Tavu za palačinke dobro ugrijte. Stavite rajčice na tavu, te ih svako toliko okrenite kako bi se termički obradile sa svih strana. Želite da se stvori tamna korica. Ja sam koristila dvije rajčice srednje veličine, te tri malo veće cherry rajčice, što mi je bilo dovoljno za tri porcije. Svakako možete povećati količinu ako radite za više osoba, ili jednostavno želite više salse. Na tavu sam također stavila i par češnja češnjaka. Kada su namirnice bile gotove, prebacila sam ih u veću posudu.
  2. U mužaru usitnite papar u zrnu i dalmatinski miks začina. Češnjak protisnite, te sve sjedinite s rajčicama koje ste na grubo zgnječili (da ne bude potpuno glatka, nego da ostanu i komadići rajčice), te dodajte sol. Salsa će sada biti dosta tekuća, te je zato vraćamo na laganu vatru i pustimo da se polako zgusne.

 

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Kukuruz:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Klipove kukuruza položite na pleh koji ste lagano premazali s malo ulja. Pustite ih 10 minuta u pećnici. Lišće kukuruza sada nismo micali, te će ono pomoći da se u pećnici kukuruz u biti skuha u svojoj prirodnoj košuljici. 
  2. Kukuruz izvadite, te sada maknite njegovo lišće. Premažite kukuruz s malo maslaca, dodajte sol, papar i slatku papriku, te ga položite na gril tavu i okrećite kako biste ga izgrilali. Spreman je za serviranje.

 

Možda vas zanima... Rižoto sa šparogama s tri vrste riže - ovo morate isprobati! Kolumne

 

Inćuni:

  1. Inćune očistite, te nabodite na ražnjiće. Ja sam stavljala 4 inćuna po ražnjiću. Napravite marinadu od maslinovog ulja, papra, soli, crvene paprike i mljevenog kumina, te pustite inćune u marinadi dok sve ostalo pripremite.
  2. Na jako zagrijanu gril tavu stavite ražnjiće, te ih nakon jedne minute okrenite. Specite ih s druge strane i servirajte odmah. Trebat će im jako kratka termička obrada. 

Serviranje:
1. U tortilju stavite rukolu, salsu, i inćune. Kukuruz servirajte sa strane. Ako želite, inćune možete servirati i na ražnjiću! Dobar tek! 

 

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.