Kolumne 05. kolovoza 2023.

Fish tacos - odličan ljetni ručak inspiriran Meksikom

Fish tacos foto: LAURA ROMAN
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas ti donosim recept za jedan fini ručak inspiriran Meksikom - fish tacos

Naizgled se može činiti kako ima mnogo komponenti, no kada kreneš kuhati, sve se posloži i sama priprema ne traje tako dugo... Ako ne želiš raditi tortilje, možeš ih i kupiti, ali sam ovdje napisala recept za bezglutenske kukuruzne tortilje koje sam ja koristila za ovaj ručak. Ova količina tijesta je dovoljna za šest do osam tortilja, sve ovisi koliko velike tortilje planiraš raditi. Svakako preporučujem da radiš manje, kako bi bilo lakše i kako bi izbjegla pucanje. 

Što se tiče ostalih sastojaka, nisam stavljala točne količine budući da to ovisi o broju osoba za koje pripremaš ovo jelo. Na ražnjiće od inćuna stavljala sam četiri ribice po ražnjiću te sam po osobi pekla dva do četiri ražnjića, ovisno o željama i apetitu, a pripremila sam za svakog i po jedan ili dva klipa kukuruza.

Naravno, ako imaš limetu pri ruci, možeš netom prije jela dodati i malo svježe limete. Ja je u trenutku pripreme ovog recepta nisam imala, a vrućine su bile prevelike da odem do dućana i svejedno je bio ručak za pet!

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

 

Našu kolumnisticu Lauru možeš pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu. 

 

Možda vas zanima... Sezonski tart sa kozjim sirom, šparogama i pršutom Kolumne

 

Riblji tacosi

Sastojci:

  • inćuni
  • mladi kukuruz 
  • rajčice + cherry rajčice
  • češnjak
  • rukola
  • začini: slatka paprika, mljeveni kumin, papar, sol, dalmatinski miks začina, papar u zrnu

Kukuruzne tortilje:

  • 100 g kukuruznog brašna
  • 45 g bezglutenskog brašna
  • 45 g krumpirovog škroba
  • 1 – 2 žlice ulja
  • 100 ml tople vode
  • Prstohvat soli

Postupak:
Tortilje: 

  1. U posudi pomiješaj sva brašna i sol pa dodaj jednu do dvije žlice ulja po želji (ja sam koristila kukuruzno ulje). Uz miješanje, polako dodaj dio vode. Rukama umijesi tijesto, te po potrebi dodaj ostatak vode kako bi tijesto bilo kompaktno, ali vlažno. Ako je presuho, raspadat će se i nećeš moći napraviti „lopticu“ od tijesta. U tom slučaju, dodaj žličicu po žličicu vode kako bi tijesto postiglo pravu konzistenciju. Također, ne želiš previše mijesiti tijesto, tek toliko da se sjedini. Tijesto pokrij s čistom krpom i pusti da se odmara dok pripremaš ostatak namirnica. 
  2. Od tijesta odvoji jednu kuglicu, te ju stavi na dobro pobrašnjenu podlogu. Prekrij plastičnom folijom pa razvaljaj u tortilju. Tortilje ne moraju biti savršenog oblika. Lakše je ako radiš manje tortilje kako bi izbjegla pucanje tijesta prilikom prebacivanja na tavu. 
  3. Tortilje peci na jako zagrijanoj tavi za palačinke bez dodavanja ulja, dok ne pozlate s obje strane. Stavljaj ih jednu na drugu na tanjur sa strane, te ih pokrij čistom krpom kako bi toplina ostala unutra i one ostale mekane. 

 

Možda vas zanima... Kaša od cvjetače s gljivama - nešto potpuno drugačije Kolumne

 

Za salsu:

  1. Tavu za palačinke dobro ugrij. Stavi rajčice na tavu, te ih svako toliko okreni kako bi se termički obradile sa svih strana. Ja sam koristila dvije rajčice srednje veličine, te tri malo veće cherry rajčice, što mi je bilo dovoljno za tri porcije. Svakako možeš povećati količinu ako radiš za više osoba, ili jednostavno želite više salse. Na tavu sam također stavila i par češnja češnjaka. Kada su namirnice bile gotove, prebacila sam ih u veću posudu.
  2. U mužaru usitni papar u zrnu i dalmatinski miks začina. Češnjak protisni, sve sjedini s rajčicama koje si na grubo zgnječila (da ne bude potpuno glatka, nego da ostanu i komadići rajčice) i dodajte sol.
  3. Salsa će sada biti dosta tekuća, te je zato vraćamo na laganu vatru i pustimo da se polako zgusne.

 

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Kukuruz:

  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Klipove kukuruza položi na pleh koji si lagano premazala s malo ulja. Pusti ih 10 minuta u pećnici. Komušinu sada nismo micali, te će ona pomoći da se u pećnici kukuruz u biti skuha u svojoj prirodnoj košuljici. 
  2. Kukuruz izvadi pa ukloni komušinu. Premaži kukuruz s malo maslaca, dodaj sol, papar i slatku papriku, te ga položi na gril tavu i okreći kako bi ga izgrilala. Spreman je za serviranje.

 

Možda vas zanima... Rižoto sa šparogama s tri vrste riže - ovo morate isprobati! Kolumne

 

Inćuni:

  1. Inćune očisti pa nabodi na ražnjiće. Ja sam stavljala četiri inćuna po ražnjiću. Napravi marinadu od maslinovog ulja, papra, soli, crvene paprike i mljevenog kumina, te pusti inćune u marinadi dok sve ostalo pripremiš.
  2. Na jako zagrijanu gril tavu stavi ražnjiće pa ih nakon jedne minute okreni. Ispeci ih s druge strane i serviraj odmah. Trebat će im jako kratka termička obrada. 

Serviranje:
1. U tortilju stavi rukolu, salsu, i inćune. Kukuruz serviraj sa strane. Ako želiš, inćune možeš servirati i na ražnjiću. Dobar tek! 

 

 | Author: LAURA ROMAN foto: LAURA ROMAN

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.