Iako treba malo više vremena za ovaj rižot, mislim da mu posebnost daju baš ti okusi crvene i crne riže. Dio šparoga sam nasjeckala i stavila u rižot pri početku kuhanja, jer sam htjela dobiti vrlo kremastu strukturu koja će kontrastirati sa blanširanim i hrskavim cijelim šparogama koje sam poslužila uz rižot.
Naravno, ako želite samo hrskavije komadiće šparoga u rižotu, dodajte ih desetak minuta prije kraja kuhanja riže, ovisno o debljini šparoga.
Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 180 gr šparoga, nasjeckanih
- 80 gr crvene kapule
- 50 gr crvene paprike
- 150 gr miks tri vrste riže (bijela, crvena, crna)
- Maslac
- Dalmatinski mix začina
- Suha kadulja
- 1 dcl bijelog vina
- Sol i papar
- Mljevena slatka paprika
- Cijele šparoge
- Parmezan
Postupak pripreme:
- Na maslacu lagano pirjajte sitno narezanu crvenu kapulu, dodajte sol i dalmatinski mix začina i malo suhe kadulje. Nakon par minuta, dodajte i crvenu papriku, narezane šparoge i ostale začine te ih pirjajte nekoliko minuta uz lagano miješanje.
- Rižu vrlo kratko isperite, te dodajte u tavu. Lagano miješajte dok se riža ne zacakli, te podlijte vrućom vodom. Pustite da se riža lagano kuha, te podlijevajte po potrebi.
- Nakon 20 minuta, dodajte vino te pustite da se riža potpuno skuha (ovakvoj kombinaciji riže trebat će između 30-40 minuta da se skuha).
- U međuvremenu, blanširat ćemo cijele šparoge koje ćemo pri serviranju dodati rižotu. U lonac s kipućom slanom vodom dodamo šparoge na dvije do tri minute, nakon čega ih izvadimo i uronimo u posudu s hladnom vodom i ledom kako bi zaustavili proces kuhanja.
- Pred sam kraj kuhanja, u rižot umiješajte naribani parmezan. Servirajte s blanširanim šparogama na vrhu.
Dobar tek!