Za ove palačinke koristila sam miks dva brašna: heljdinog i rižinog. Palačinke možeš puniti svojim omiljenim sastojcima. Ja sam svoje punila porilukom kojeg sam prethodno popržila, svježim i sušenim rajčicama, mozzarellom koja se odlično rastapa, a dodala sam i jedno jaje.
Naravno, sve dobro začini koristeći sol, papar i slatku papriku, a možeš dodati i malo provansalskog ili dalmatinskog začina. Ova količina smjese bila mi je dovoljna za tri velike palačinke.
Našu blogericu Lauru možeš pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.
Sastojci za palačinke:
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 50 gr heljdinog brašna
- 50 gr rižinog brašna
- 50 ml mlijeka
- 50 ml mineralne vode (gazirane)
Punjenje:
- Jaje
- Rajčica, nasjeckana
- ½ poriluka
- Sušene rajčice u ulju
- Mozarella
Postupak pripreme:
- U velikoj zdjeli umuti jaje s malo soli. Uz stalno miješanje dodaj brašna, te mlijeko i gaziranu mineralnu vodu. Sve dobro sjedini.
- Dobro zagrijanu tavu za palačinke premaži s malo ulja pa ispeci palačinke.
- Ukoliko ih želiš puniti jajem i sirom poput mene, slijedi ove korake: kada palačinka počne dobivati zlatni rub, okreni ju te pustite drugu stranu da se malo zapeče, nekih 20-30 sekundi. Tada palačinku opet okreni pa u sredinu razbij cijelo jaje. Koristeći se vilicom, lagano rasporedi bjelanjak po površini palačinke, pazeći da ne oštetiš žumanjak. Želiš da žumanjak bude u sredini palačinke.
- Sada možeš dodati ostale namirnice kojima planiraš puniti palačinku. Ja sam dodala mozzarellu, poriluk kojeg sam prethodno popržila na tavi s malo ulja, nasjeckane svježe rajčice, te nasjeckane sušene rajčice u ulju. Sve sastojke želiš dodati blizu sredine palačinke kako bi ju mogla što lakše saviti u željeni oblik.
- Kada si dodala sve sastojke i začinila palačinku po želji, uz pomoć noža za palačinke lagano utisni liniju na jednoj strani palačinke, te ju savij prema sredini. Ponovi sa svim stranama, dok ne dobiješ fini “paketić” te odmah posluži.
Dobar tek!