Kolumne 1400 prikaza 06. svibnja 2019.

Slane palačinke od heljdinog brašna s povrćem i jajem

Laura Roman
Jeste li za slane palačinke za doručak? Ili ručak? Ma, možete ih pojesti i za večeru i to bez grižnje savjesti.

Za ove palačinke koristila sam miks dva brašna: heljdinog i rižinog. Palačinke možete puniti svojim omiljenim sastojcima. Ja sam svoje punila porilukom kojeg sam prethodno popržila, svježim i sušenim rajčicama, mozarellom koja se odlično rastapa, te sam dodala i jedno jaje.

 

Možda vas zanima... Neobično fino: Tost s pastom od crnog sezama i jagodama Kolumne

 

Naravno, sve dobro začinite koristeći sol, papar, slatku papriku, a možete dodati i malo provansalskog ili dalmatinskog začina. Ova količina smjese bila mi je dovoljna za tri velike palačinke.

 

Možda vas zanima... Foto recept: Maslac od suncokretovih sjemenki Kolumne

 

Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Mahune i jagode u toplo hladnoj proljetnoj salati Kolumne

 

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Sastojci za palačinke:

  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 50 gr heljdinog brašna
  • 50 gr rižinog brašna
  • 50 ml mlijeka
  • 50 ml mineralne vode (gazirane)

Punjenje:

  • Jaje
  • Rajčica, nasjeckana
  • ½ poriluka
  • Sušene rajčice u ulju
  • Mozarella

Postupak pripreme:

  1. U velikoj zdjeli umutite jaje s malo soli. Uz stalno miješanje dodajte brašna, te mlijeko i gaziranu mineralnu vodu. Sve dobro sjedinite.
  2. Dobro zagrijanu tavu za palačinke pramažite s malo ulja, te pecite palačinke.
  3. Ukoliko ih želite puniti jajem i sirom poput mene, slijedite ove korake: kada palačinka počne dobivati zlatni rub, okrenite ju te pustite drugu stranu da se malo zapeče, nekih 20-30 sekundi. Tada palačinku opet okrenite, te u sredinu razbijte cijelo jaje. Koristeći se vilicom, lagano rasporedite bjelanjak po površini palačinke, pazeći da ne oštetite žumanjak. Želite da vam žumanjak bude u sredini palačinke.
  4. Sada možete dodati ostale namirnice kojima želite puniti palačinku. Ja sam dodala mozarellu, poriluk kojeg sam prethodno popržila na tavi s malo ulja, nasjeckane svježe rajčice, te nasjeckane sušene rajčice u ulju. Sve sastojke želite dodati blizu sredine palačinke kako biste ju mogli što lakše saviti u željeni oblik.
  5. Kada ste dodali sve sastojke i začinili palačinku po želji, uz pomoć noža za palačinke lagano utisnite liniju na jednoj strani palačinke, te ju savijte prema sredini. Ponovite sa svim stranama, dok ne dobijete fini “paketić” te odmah poslužite.

Dobar tek!

 | Author: Laura Roman Laura Roman  | Author: Laura Roman Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.