Danas ću vam pokazati kako napraviti vrlo brzu kremastu kašu od cvjetače s gljivama. Budući da je cvjetača vrlo neutralnog okusa, moguće ju je začiniti na mnogo načina.
Ja sam u ovom receptu odlučila koristiti provansalski miks začina jer smatram da se jako fino slaže s gljivama. Nadam se da će vam se svidjeti!
Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 200 grama cvjetače
- Temeljac
- 2 žlice slatkog vrhnja
- Sol, papar, slatka paprika
- Provansalski začini
- 4-5 većih šampinjona
- Cherry rajčice
- Tamari sos
Postupak pripreme:
- Cvjetaču operite, te ju u manjim komadima prebacite u sjeckalicu. Sjeckajte dok ne dobijete vrlo sitne komadiće cvjetače.
- Na maslinovom ulju popržite cvjetaču, te je nakon par minuta podlijte temeljcem po želji (ja sam koristila goveđi, ako želite da jelo bude vegetarijansko slobodno možete koristiti povrtni), tek toliko da tekućina prekrije cvjetaču. Cvjetaču ćemo pustiti da se lagano ukuha, uz lagano miješanje, kako bi što više tekućine isparilo a nama ostala kremasta kaša.
- Naravno, dodamo i začine: sol, papar, slatku crvenu papriku, te provansalski miks začina.
- U međuvremenu, na tavi na maslinovom ulju popržimo šampinjone ili neke druge gljive po izboru.
- Kada je skoro sva tekućina isparila iz cvjetače, dodamo dvije žlice slatkog vrhnja te pustimo da se sve kremasto ukuha.
- Serviramo kašu u zdjelici, te na vrh stavimo gljive. Ja sam svojoj kaši dodala malo bezglutenskog umaka od soje - tamari umaka. Ako ga volite, kozji sir bi se odlično slagao u ovoj kombinaciji, te ga slobodno možete dodati.
Dobar tek!