Kolumne 814 prikaza 30. svibnja 2019.

Kaša od cvjetače s gljivama - nešto potpuno drugačije

Laura Roman
Cvjetača je u mojoj prehrani jedna vrlo prilagodljiva namirnica. Od nje radim, između ostalog, podlogu za pizzu, tortille, slatke kaše za doručak, ali i slane kaše koje mogu biti slani doručak ili lagana večera.

Danas ću vam pokazati kako napraviti vrlo brzu kremastu kašu od cvjetače s gljivama. Budući da je cvjetača vrlo neutralnog okusa, moguće ju je začiniti na mnogo načina.

 

Možda vas zanima... Tortilje od cvjetače - savitljiva i meka alternativa klasičnim smotuljcima Kolumne

 

Ja sam u ovom receptu odlučila koristiti provansalski miks začina, jer smatram da se jako fino slaže s gljivama. Nadam se da će vam se svidjeti!

 

Možda vas zanima... Slane palačinke od heljdinog brašna s povrćem i jajem Kolumne

 

Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Rižoto sa šparogama s tri vrste riže - ovo morate isprobati! Kolumne

 

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Potrebno vam je:

  • 200 grama cvjetače
  • Temeljac
  • 2 žlice slatkog vrhnja
  • Sol, papar, slatka paprika
  • Provansalski začini
  • 4-5 većih šampinjona
  • Cherry rajčice
  • Tamari sos

Postupak pripreme:

  1. Cvjetaču operite, te ju u manjim komadima prebacite u sjeckalicu. Sjeckajte dok ne dobijete vrlo sitne komadiće cvjetače.
  2. Na maslinovom ulju popržite cvjetaču, te je nakon par minuta podlijte temeljcem po želji (ja sam koristila goveđi, ako želite da jelo bude vegetarijansko slobodno možete koristiti povrtni), tek toliko da tekućina prekrije cvjetaču. Cvjetaču ćemo pustiti da se lagano ukuha, uz lagano miješanje, kako bi što više tekućine isparilo a nama ostala kremasta kaša.
  3. Naravno, dodamo i začine: sol, papar, slatku crvenu papriku, te provansalski miks začina.
  4. U međuvremenu, na tavi na maslinovom ulju popržimo šampinjone ili neke druge gljive po izboru.
  5. Kada je skoro sva tekućina isparila iz cvjetače, dodamo dvije žlice slatkog vrhnja te pustimo da se sve kremasto ukuha.
  6. Serviramo kašu u zdjelici, te na vrh stavimo gljive. Ja sam svojoj kaši dodala malo bezglutenskog umaka od soje - tamari umaka. Ako ga volite, kozji sir bi se odlično slagao u ovoj kombinaciji, te ga slobodno možete dodati.

Dobar tek!

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.