Proljetna verzija Linzer torte s jagodama i rabarbarom

Matija Plašć
Uživaj u proljetnom izdanju klasične torte sa svježim jagodama i rabarbarom, koja izvrsno pristaje uz kuglicu sladoleda od vanilije
Vidi originalni članak

Sezona jagoda pomalo kreće, a s njom i društvene mreže postaju raj za sve ljubitelje ove slatko-kisele crvene voćkice. Jagode mi nisu u samom vrhu popisa omiljenog voća, ali nisu niti daleko od njega. Volim ih pojesti vulgaris, samo oprane, ili s malo šećera, no ipak su mi draže slastice koje možemo pripremiti od njih.

Linzer torta je austrijski klasik koji se već stoljećima priprema na područjima srednje Europe. Ime je dobila po austrijskom gradu Linzu, a zanimljiva činjenica je da je to najstarija torta koja nosi naziv po nekom gradu. Ime ove torte bilježi se još od davne 1653. godine no tko ju je prvi napravio ostaje misterij.

 

Sweety & Spicy Leningradske pufice - najslađi jastučići s vanilijom

 

U mojoj obitelji ova slastica ima posebno mjesto jer je to djedov najdraži kolač uz baklavu. Mama radi Linzer tortu u različitim kombinacijama punjenja, no početkom sezone jagoda u našem zagorskom vrtu raste još i rabarbara, a to je idealna kombinacija. 

Rabarbara je zeljasta biljka s krupnim zelenim listovima i crvenkastom stabljikom. Ono što je kod nje posebno, osim kiselkastog okusa koji sjajno komparira slatko-kiselim jagodama, je da su listovi otrovni i da se smije jesti samo stabljika! Dakle kada koristiš rabarbaru u svojim jelima, bitno je odstraniti listove pune otrovne oksalne kiseline te koristiti samo oguljenu stabljiku. 

Znam da će mnogi reći da ovo možda nije u potpunosti pravilan recept za Linzer tortu jer u tijestu nedostaje cimet i još pokoji sastojak te ne koristimo džem već svježe voće, no u mojoj obitelji ovo je bila i ostat će naša proljetna verzija Linzerice. Na kraju krajeva ova je torta karakteristična za zimu, a proljeće nam nosi toliko toga svježega da je prava šteta ne koristiti to umjesto pekmeza, džema i drugih voćnih prerađevina. Savjetujem da uz nju poslužite i kuglicu sladoleda od vanilije jer će dati još dodatni kontrast kiselkastim notama jagode i rabarbare, a ako sam vas zainteresirao slijedi recept.

 

Sweety & Spicy Karpati - divna kombinacija 3 omiljena deserta

 

Druge recepte potraži na blogu Sweety&Spicy te na pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!

Sastojci za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 150 g mljevenih blanširanih badema
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • korica limuna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Sastojci za punjenje:

  • 500 g jagoda
  • 200 g rabarbare
  • 4-5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer

Postupak:

  1. Od navedenih sastojaka umijesi glatko tijesto, omotaj ga plastičnom prozirnom folijom i ostavi u frižideru da odstoji barem sat vremena.
  2. Jagodama odstrani peteljke i nareži ih na ploškice. Oguli vanjski sloj stabljike rabarbare te ju nareži na kockice. Pomiješaj jagode, rabarbaru i par žlica šećera i pusti da kratko odstoji dok razvaljaš tijesto.
  3. Odvoji manji dio tijesta, a veći dio razvaljaj i stavi u namašćeni protvan tako da pokriješ rubove protvana i dno. Ostatak tijesta razvaljaj i nareži na trakice.
  4. Na tijesto nanesi punjenje od jagoda i rabarbare, a zatim trakice složi u cik-cak uzorku.
  5. Peci na 180 ºC 15-20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. 

Posjeti Gastro.hr