Ovaj recept za sezonski tart ne smiješ propustiti

Vedran Bošković
Ljeto i deserti se jako  vole, a ja inspiraciju za ljetno kuhanje tražim kod sebe u vrtu i onom što pronađem. Ovog je puta izbor pao na rabarbaru i crveni ribizl.
Vidi originalni članak

Rabarbara je vjerujem mnogima poznata biljka, posebno iz raznih američkih recepata jer je kod njih jako zastupljena, dok ju je kod nas još uvijek malo teže pronaći. Zato sam ja sebi posadio jednu biljku koja me obilno nagrađuje. Riječ je o vrsti koja nije poput onih "sa slika",  s cijelim crvenim stabljikama, nego ipak ima većinom zeleni dio stabljike. Zbog toga sam je odlučio spojiti s ribizlom kako bih ipak dobio malo te karakteristične crvene boje. 

Kod istraživanja što bih mogao pripremiti sam naišao na jedan recept koji me odmah osvojio, a to je curd od rabarbare. To je krema na bazi voća i jaja koja se dobije laganim kuhanjem. Vjerujem da je to većini poznato posebno zbog curda od limuna. 

Za prhko tijesto sam išao s provjerenim omjerom 3:2:1 (brašno, maslac, šećer) uz dodatak malo hladne vode jer s tim ne mogu pogriješiti. Na kraju je sve malo osvježeno sa svježim voćem i koricom limete, dobro ohlađeno i posluženo. Divna kombinacija slatkog i kiselkastog je došla kao naručena u ove sparne i teške ljetne dane.

 

Začinjeno s ljubavlju Čokoladne oblatne - slastica koja podsjeća na djetinjstvo

 

Inspiraciju za ljetna jela potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju!

Sastojci za curd:

  • 350 g svježe rabarbare
  • 50 g crvenog ribizla
  • 50 ml vode
  • Sok jednog limuna
  • 200 g šećera
  • 4 jaja
  • 30 g maslaca

Tijesto:

  • 300 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1-2 žlice hladne vode

 

začinjeno s ljubavlju Pasteis de nata - slatki zalogajčići s lisnatim tijestom

 

Priprema curda:

  1. Rabarbaru narezati na manje komade te ju staviti u blender s očišćenim ribizlom i vodom. Miksati dok se skroz ne sjedini i dok ne dobije kremastu teksturu. Kako je rabarbara jako vlaknasta potrebno ju je procijediti nakon miksanja kako bi uklonili ostatak stabljika. Upotrijebi sitno cijedilo i žlicu kako bi ju što više i što bolje procijedila.
  2. Po ovom postupku bi trebali dobiti otprilike 200 ml tekućine. Prebaci tekućinu u lonac i dodaj šećer i sok limuna te miješaj na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi.
  3. Dodaj izmiješana jaja i dovedi smjesu do vrenja uz stalno miješanje. Smanji plamen na najmanji i miješaj dok se krema malo ne zgusne. Kada se krema “lijepi” za žlicu, gotova je te je vrijeme da ju makneš sa štednjaka. Dodaj maslac i dobro ga umiješaj da se rastopi.
  4. Još jednom procijedi kako bi uklonili eventualne komadiće jaja. Tako napravljeni curd možeš odmah pohraniti u staklenke i čuvati u hladnjaku do tjedan dana ili ga iskoristi za nešto drugo. Svakako ga prije pohranjivanja ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi. 

Priprema tarta:

  1. Od navedenih sastojaka zamijesi tijesto koja pod rukom treba biti mekano i glatko. Pokrij ga prozirnom folijom i ohladi u hladnjaku barem pola sat.
  2. Nakon isteka 30 minuta, na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljaj tijesto malo veće od veličine kalupa. Prebaci ga preko kalupa, lagano utisni te ukloni višak tijesta. Peci 20-ak minuta na 180 °C, sve dok ne potamni po rubovima.
  3. U polupečeno tijesto sipaj curd od rabarbare pa peci dodatnih 25 minuta, tj. dok se krema ne ispeče. U sredini će biti i dalje malo “mekano”, ali će se to hlađenjem stegnuti.
  4. Ohladi najprije na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku. Posluži uz naribanu koricu limete i svježe bobičasto voće. 

Posjeti Gastro.hr