Kolumne 23. travnja 2020.

Čokoladne oblatne - slastica koja podsjeća na djetinjstvo

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr

Ovaj desert se u prošlosti nazivao čokoladnim oblatnama, ali danas ga možemo zvati i oblatnama s čokoladnim dulce de lecheom. U pitanju je stvarno dulce de leche, ali naše bake nisu bile upoznate s tim imenom. Za njih je to bilo jednostavno bilo “kuhano mlijeko sa šećerom”.

Kada sam se uputio u istraživanje onog što bismo mogli nazvati originalnim receptom za čokoladne oblatne, pronašao sam mnogo izvora. Za neke je recepte trebalo samo deset ili dvadeset minuta pripreme, ali ja sam ipak odabrao ovaj s dužim vremenom kuhanja.

 

Možda vas zanima... Pasteis de nata - slatki zalogajčići s lisnatim tijestom Kolumne

 

Priprema ove slastice traje dva i pol sata, ali obećanjem vam, definitivno se isplati. Ne bojte se, miješat ćete nadjev samo nekoliko puta tijekom tog vremena i stvarno nećete morati stajati ispred štednjaka. U slast!

 

Možda vas zanima... Ova izvanredna torta neodoljivo podsjeća na knedle sa šljivama Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećem Facebook i Instagram profilu!

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci:

  • 1 litra mlijeka
  • 600 g šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje (tamnija je bolji izbor)
  • 250 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 pakiranje oblatni (5 listova)

 

Možda vas zanima... Slatki projekt: Torta od mrkve s džemom od malina Kolumne

 

Priprema:

  • U veću zdjelu izlijte mlijeko, dodajte šećer i stavite kuhati uz stalno miješanje.
  • Kad mlijeko provrije, smanjite vatru na minimum i kuhajte dva i pol sata uz povremeno miješanje, svakih pola sata čisto je dovoljno. Ovo je dug proces tijekom kojeg će mlijeko sa šećerom polako mijenjati boju i pretvoriti se u karamel.
  • Nakon otprilike 30 minuta neprekidnog kuhanja, tekućina će postati svijetlo krem ​​boje, nakon sljedećih pola sata postat će još tamnija, dok će posljednji rezultat biti prave tamne boje karamele. Imajte na umu da se karamela do kraja zgusne tek kada se ohladi. Također pripazite da polako miješate jer se karamela može naglo zapjeniti kad stavite žlicu u lonac. Ovaj proces je zapravo identičan pravljenju dulce de leche pa smjesu možete sipati u staklenku, zatvoriti, ohladiti i kasnije koristiti na željeni način.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

  • Nakon dva i pol sata u vruću karamelu dodajte nasjeckanu čokoladu, promiješajte da se rastopi a zatim dodajte narezani maslac i promiješajte da se i on rastopi. Na laganoj vatri nastavite kuhati još 2-3 minute uz neprestano miješanje.
  • Stavite oblatne u veću posudu, preporučujem da se poslužite tepsijom ili kakvom posudom za pečenje koja odgovara veličini listu oblatne.
  • Na prvi list oblatne stavite šest do sedam žlica nadjeva, ravnomjerno rasporedite i pokrijte s drugom oblatnom. Ponovite postupak dok ne potrošite svu kremu i sve oblatne. Kad završite sa sva četiri sloja čokoladne karamele stavite nekoliko knjiga na vrh ili nešto drugo dovoljno teško kako biste osigurali da se punjenje “primi” za oblatne te da se ne odvoji nakon hlađenja i sušenja.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Nakon što se ohlade, narežite oblatne te ih pohranite u posudu s poklopcem kako ne bi povukle vlagu. Ovo je odličan kolač koji će sjajno ići uz kavu ili čaj, a može i dosta dugo stajati pa se ne bojte da će ovo biti prevelika količina.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.