Skratite muke: Potpuno sirovi kolač od mrkve

Luna Džidić-Uzelac
Želite li si maksimalno skratiti vrijeme pripreme i uživati u neodoljivom kolaču punom okusa, sirova torta od mrkve naše kolumnistice Lune bit će pun pogodak.
Vidi originalni članak

Mrkva je namirnica koja je zaista često korištena u kulinarstvu, a osim što je ukusna, lako dostupna i jeftina, odlikuje ju niz svojstava povoljnih za ljudsko zdravlje. Obiluje mineralima, vitaminima i antioksidansima, posebice kalcijem i beta-karotenom (prekursorom vitamina A) koji je dobar za jačanje imuniteta, zaštitu organizma od infekcija i očuvanje vida.

 

 

Kao i ostalo korjenasto povrće,puna je vlakana, ali i šećera koji ju čine posebno ukusnom u kuhanoj, ali i sirovoj varijanti. Odlična je kako u slanim, tako i u slatkim kombinacijama. Gotovo je neizostavna u juhama, varivima i mnogim umacima, ali i u svježe cijeđenim sokovima i raznim slasticama.

 

Lješnjak i češnjak Ovo morate isprobati: Lažni čokoladni mousse s tofuom

 

Torta od mrkve je zasigurno jedan od kulinarskih klasika, a danas sam vam pripremila recept za izvrsnu sirovu verziju tog popularnog deserta - bez glutena, šećera, jaja i mliječnih proizvoda, punu okusa i jednostavno neodoljivu.

 

Lješnjak i češnjak Oduševljenje: Keksi s kremom od lješnjaka

 

Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu

 

Proljeće se budi Špageti u umaku od avokada i špinata

 

 

Za bazu će vam trebati:

  • 300 g mrkve
  • 150 g datulja
  • 20 g lanenih sjemenki
  • 100 g suncokretovih sjemenki
  • 100 g badema

Za kremu će vam biti potrebno:

  • 270 g indijskih oraščića
  • 70 g kakaovog maslaca
  • 50 g kokosovog ulja
  • 80-100 g agavinog sirupa
  • 250 ml vode

Postupak pripreme:

  1. Sameljite lanene sjemenke u mlincu za kavu.
  2. Ubacite sve sastojke za bazu u multipraktik ili sjeckalicu i obradite do željene teksture.
  3. Preporučujem da ciljate na djelomično homogenu masu koja je dobro povezana, ali nije sasvim glatka, odnosno još uvijek ima sitne komadiće.
  4. Utisnite smjesu u kalup za kolače i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi lanene sjemenke apsorbirale vodu.
  5. Za to vrijeme napravite kremu – rastalite kakaov maslac i kokosovo ulje na pari, pa sve sastojke dobro izblendajte u blenderu kako biste dobili potpuno homogenu i kremastu teksturu.
  6. Izlijte kremu preko baze, pa sve skupa stavite u hladnjak na nekoliko sati, odnosno dok se krema ne stisne.

Dobar tek!

 

Posjeti Gastro.hr