Kolumne 22. ožujka 2018.

Oduševljenje: Keksi s kremom od lješnjaka

foto: Luna Džidić-Uzelac
gastro postao gastro.24sata.hr
"Budući da su kolači i keksi jedan od najslasnijih i potencijalno najštetnijih oblika u kojima čovjek najčešće unosi prerađene žitarice (a i puno šećera) u tijelo, pripremila sam jedan jednostavan recept za sve sladokusce koji bi voljeli odmoriti glave i želuce od svog tog zrnja", objasnila nam je Luna, a onda se bacila na pripremu sjajnih keksića od lješnjaka.

Primijetila sam da ljudi sve više pokušavaju izbaciti iz prehrane velike količine kruha, tjestenine i žitarica općenito te da se sve više okreću raznim alternativnim namirnicama. Mislim da je to dobro jer postoji dosta drugih biljnih namirnica iz kojih ljudi mogu dobiti ugljikohidrate kao izvor energije (primjerice krumpir, batat, kvinoja, amarant), ali i ostalih energetski bogatih namirnica u kojima prevladavaju drugi makronutrijenti (kao što su mahunarke, orašasti plodovi, avokado).

 

Možda vas zanima... Špageti u umaku od avokada i špinata Kolumne

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac


Žitarice su još uvijek u velikoj mjeri baza prehrane i većina ljudi ih u raznim oblicima konzumira svakodnevno, pa čak i u svakom obroku. Ne mislim da su žitarice nužno loše za čovjeka; sve ovisi o načinu obrade i konzumacije, kao i količini koju unosimo u sebe.

Ne treba pretjerivati ni u čemu i nekada je dobro dopustiti tijelu da se odmori od neke hrane koju konzumiramo svaki dan. Budući da su kolači i keksi jedan od najslasnijih i potencijalno najštetnijih oblika u kojima čovjek najčešće unosi prerađene žitarice (a i puno šećera) u tijelo, pripremila sam jedan jednostavan recept za sve sladokusce koji bi voljeli odmoriti glave i želuce od svog tog zrnja. Umjerenost je majka lakoće postojanja.

 

Možda vas zanima... Ovo morate isprobati: Lažni čokoladni mousse s tofuom Kolumne

 

Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Kakva divota: Fina i zdrava juha od cikle Kolumne
 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

 

Za keksiće će vam trebati:

  • 100 g bademovog brašna*
  • 160 g kokosovog brašna*
  • 80 g muscovado šećera ili melase šećerne trske
  • 50 g kokosovog ulja
  • 20 g chia sjemenki
  • 200 ml vode
  • ½ čajne žličice cejlonskog cimeta
  • ¼ čajne žličice himalajske soli

Za punjenje će vam trebati:

  • 120 g lješnjaka
  • 60 g melase šećerne trske
  • 50 ml rižinog mlijeka**
  • 40 g kakaa u prahu

*pod pojmovima bademovog i kokosovog brašna ne podrazumijevam mljeveni badem i kokos, već usitnjeni odmašćeni ostatak od prešanja ulja; takvo „brašno“ moguće je kupiti u većini prodavaonica zdrave hrane.

**nakon cijele priče o žitaricama, moram spomenuti kako je u dobivanju pravog rižinog mlijeka važan proces fermentacije, u kojem se složeniji šećeri iz riže razgrađuju u jednostavnije, koji su čovjeku lakše probavljivi.

Postupak pripreme:

  1. Sameljite chia sjemenke i pomiješajte ih s 200 ml vode.
  2. Pričekajte 10-15 minuta da puste sluz, uz povremeno miješanje.
  3. Za to vrijeme pomiješajte u zdjeli sve ostale sastojke osim ulja.
  4. Ulijte u zdjelu namočene chia sjemenke i rastaljeno kokosovo ulje i sve skupa dobro promiješajte.
  5. Razvaljajte dobivenu smjesu i oblikujte kekse.
  6. Pecite ih na 175°C oko 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumene.
  7. Stavite lješnjake (ako vam je više po ukusu da budu lagano pečeni, možete ih prethodno ispeći 15-ak minuta na 150°C), melasu, rižino mlijeko i kakaov prah u blender ili multipraktik i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  8. Pričekajte da se keksi malo ohlade nakon pečenja, pa spajajte dva po dva s namazom od lješnjaka u sredini.

Dobar tek!
 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.