Mrkva je namirnica koja je zaista često korištena u kulinarstvu, a osim što je ukusna, lako dostupna i jeftina, odlikuje ju niz svojstava povoljnih za ljudsko zdravlje. Obiluje mineralima, vitaminima i antioksidansima, posebice kalcijem i beta-karotenom (prekursorom vitamina A) koji je dobar za jačanje imuniteta, zaštitu organizma od infekcija i očuvanje vida.
Kao i ostalo korjenasto povrće,puna je vlakana, ali i šećera koji ju čine posebno ukusnom u kuhanoj, ali i sirovoj varijanti. Odlična je kako u slanim, tako i u slatkim kombinacijama. Gotovo je neizostavna u juhama, varivima i mnogim umacima, ali i u svježe cijeđenim sokovima i raznim slasticama.
Torta od mrkve je zasigurno jedan od kulinarskih klasika, a danas sam vam pripremila recept za izvrsnu sirovu verziju tog popularnog deserta - bez glutena, šećera, jaja i mliječnih proizvoda, punu okusa i jednostavno neodoljivu.
Još Luninih sasvim drugačijih, zdravijih recepata potražite na blogu Lješnjak i Češnjak, Facebook stranici i Instagram profilu.
Za bazu će vam trebati:
- 300 g mrkve
- 150 g datulja
- 20 g lanenih sjemenki
- 100 g suncokretovih sjemenki
- 100 g badema
Za kremu će vam biti potrebno:
- 270 g indijskih oraščića
- 70 g kakaovog maslaca
- 50 g kokosovog ulja
- 80-100 g agavinog sirupa
- 250 ml vode
Postupak pripreme:
- Sameljite lanene sjemenke u mlincu za kavu.
- Ubacite sve sastojke za bazu u multipraktik ili sjeckalicu i obradite do željene teksture.
- Preporučujem da ciljate na djelomično homogenu masu koja je dobro povezana, ali nije sasvim glatka, odnosno još uvijek ima sitne komadiće.
- Utisnite smjesu u kalup za kolače i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi lanene sjemenke apsorbirale vodu.
- Za to vrijeme napravite kremu – rastalite kakaov maslac i kokosovo ulje na pari, pa sve sastojke dobro izblendajte u blenderu kako biste dobili potpuno homogenu i kremastu teksturu.
- Izlijte kremu preko baze, pa sve skupa stavite u hladnjak na nekoliko sati, odnosno dok se krema ne stisne.
Dobar tek!