Najslađe ljeto u povijesti: Nutella torta

Gracijela Došen
Svi znamo da su velike vrućine i nije lako odabrati tortu koja će osvježiti i ujedno biti idealan izbor za svačiji ukus.
Vidi originalni članak

Ovoga puta odabir nije pao na voćnu verziju nego na čokoladnu, preciznije rečeno: nutella verziju.

Pa da vidimo što je sve bilo potrebno:

To je kolač! Kraljica prhkog tijesta: Franjina pita



Biskvit:

  • 6 jaja
  • 130 g šećera
  • 60 g čokolade
  • 2 žlice ulja
  • 120 g glatkog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 100 g tostiranih mljevenih lješnjaka


Krema:

  • 675 ml slatkog vrhnja za slag
  • 35 g šećera u prahu
  • 9 listića želatine ili 1,5 vrećica mljevene
  • 225 g nutelle
  • 3 žlice Baileysa

NAJBOLJI SHAKE Slatko osvježenje s omiljenim kremastim namazom


Zaljev:

  • 150 ml vode
  • 75 ml mlijeka
  • 1 velika žlica šećera
  • 3 žlice Baileysa


Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 150 g nutelle
  • 1 žlica ulja
  • Malo tostiranih lješnjaka za posipanje

Priprema: 


BISKVIT:

  1. Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Od bjelanjaka napraviti čvrst snijeg te dodati 65g šećera. U drugoj posudi izmiksati žumanjke sa 65 g šećera.
  2. Na pari otopiti čokoladu s uljem. Dodati žumanjcima.
  3. Dodati brašno s praškom za pecivo i lješnjake.
  4. Lagano drvenom kuhačom u nekoliko pokreta umiješati bjelanjke.
  5. Peći na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Provjeriti čačkalicom kad je biskvit pečen.
  6. Ohlađeni biskvit prerezati na tri dijela.

Guten tag! Kraljica među tortama: Schwarzwälder kirschtorte


KREMA:

  1. Izraditi slatko vrhnje u šlag.
  2. Dodati šećer u prahu, pripremljenu želatinu, liker i nutellu.


REDOSLIJED SLAGANJA:

  1. Prva kora-zaljev-nutella-krema
  2. Druga kora-zaljev-nutella-krema
  3. Treća kora-zaljev-nutella-krema

Svaku koru premazati s dvije žlice nutelle


GLAZURA:

  1. Na pari otopiti čokoladu i nutellu sa žlicom ulja.
  2. Miješati dok se ne sjedini.
  3. Premazati tortu i posuti s mljevenim tostiranim lješnjacima.


*Kao zamjenu za liker Baileys slobodno stavite rum.


Torta je jednostavna za napraviti i na jedan poseban čokoladni način daje slatku dozu zadovoljstva koje svakako treba isprobati. Uživajte!

Gracijelu možete pratiti na njenom blogu i FB stranici!

Posjeti Gastro.hr