Schwarzwaldska torta (njemački Schwarzwälder kirschtorte) je krem-kolač, koji se proširio 1930-ih godina u Njemačkoj i postao s vremenom najpopularniji njemački kolač. Danas se smatra klasičnom njemačkom tortom koja je poznata širom svijeta.
Glavni sastojci su biskvit, čokolada, punjnje od trešnje, slatko vrhnje i komadići čokolade kao ukras.
SASTOJCI ZA BISKVIT:
- 6 JAJA
- 150 g ŠEĆERA
- 60 g BRAŠNA
- 60 g GUSTINA
- 60 g KAKAA
- 1 ŽLIČICA PRAŠKA ZA PECIVO
- 5 ŽLICA LIKERA OD VIŠNJE ILI RUMA
- 5 ŽLICA SOKA OD VIŠNJE
NADJEV:
- 350 g OČIŠĆENIH VIŠANJA
- 250 ml SOKA OD VIŠNJE
- 5 ŽLICA ŠEĆERA
- NA VRH ŽLIČICE CIMETA
- 2 ŽLICE GUSTINA
- 5 ŽLICA VODE
NADJEV 2:
- 300 ml VRHNJA ZA ŠLAG
- 3 VANILIN ŠEĆERA
OSTALO:
- 200 ml SOKA OD VIŠNJE ZA NATAPANJE KORA
- VRHNJE ZA ŠLAG ZA DEKORACIJU
- ČOKOLADA ZA DEKORACIJU
- VIŠNJE ILI TREŠNJE ZA DEKORACIJU
Priprema:
BISKVIT
- Bjelanjke izraditi u čvrsti snijeg. Žumanjke pomiješati sa šećerom i pjenasto izraditi.
- Dodati liker ili rum i sok od višanja te sve sjediniti.
- U posebnu posudu staviti brašno, prašak za pecivo, brašno,gustin i kakao. Dodati u posudu sa žumanjcima te nastaviti miksati dok se sve ne poveže.
- U smjesu lagano drvenom kuhačom umiješati bjelanjke.
- Peći na 200 stupnjeva 30 minuta.
- Provjeravati da biskvit ne zagori te smanjiti temperaturu ako je potrebno.
- Biskvit prerezati na tri dijela i natopiti ih sokom od višanja.
NADJEV:
- U lonac staviti višnje,sok od višnje,šećer i cimet.Staviti kuhati.
- U drugoj posudi pomiješati gustin i vodu.
- Kada se višnje počnu kuhati,dodati pripremljeni gustin i miješati dok se ne zgusne.
- Skloniti s vatre
NADJEV 2:
- Izraditi vrhnje za šlag i vanilin šećere.
POSTUPAK SLAGANJA:
- Prva kora
- Nadjev od višanja
- Nadjev od slatkog vrhnja
- Druga kora
- Nadjev od višanja
- Nadjev od slatkog vrhnja
- Treća kora
- Na treću koru stavite vrhnje za šlag koje ste umutili. Dekorirate ribanom čokoladom i višnjama ili trešnjama.
Nadjev od višanja se stavlja topao ,s tim da malo pričekate da se ohladi, zatim stavljate drugi nadjev od slatkog vrhnja. Ja sam za dekoraciju koristila svježe, domaće trešnje. Dobar vam tek!
Gracijelu, odnosno Slatki začin, možete pratiti na njenom blogu i facebook stranici