Ovakve lagane tortice pomalo rustikalnog izgleda i koje je vrlo jednostavno napraviti su mi najdraže, a pogotovo u kombinaciji s divnim slatkim jagodama koje su sad u sezoni.
Za pripremu kolača trebat će vam:
- 1 šalica glatkog brašna
- 1/2 šalice integralnog ili pirovog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 3/4 šalice kokosovog šećera (ili obični)
- 1/2 šalice mlijeka po izboru (ja koristim bademovo)
- 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja (ili maslinovog, ne extra-djevičanskog)
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- 2 šalice svježih jagoda, isjeckanih na komadiće
Dekoracija
- 1 šalica svježih jagoda
- tučeno kokosovo vrhnje (ono koje se napravi u konzervi punomasnog kokosovog mlijeka) ili obično tučeno vrhnje
- 1 vrećica vanilin šećera
Napomena: 1 šalica = 250 ml
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 200 C.
- Namastiti kalup za torte (24 ili 26 cm) i posuti brašnom.
- U većoj posudi pomiješati brašno, prasak za pecivo i sol.
- U drugoj posudi izmiksati jaja, šećer, mlijeko, kokosovo ulje i vanilin ekstrakt dok se ne dobije glatka smjesa.
- Dodati smjesu s brašnom u smjesu s mokrim sastojcima i pomiješati da se sve dobro poveze. Ako smjesa izgleda previse suha, može se dodati malo mlijeka.
- Umiješati jagode isjeckane na komadiće.
- Uliti smjesu u pripremljeni kalup i peci 30 min ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista tj. suha.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se dobro ohladi prije vađenja torte iz kalupa.
- Izmiksajte kokosovo vrhnje (ili obično tučeno vrhnje) s vanilin šećerom i ukrasite tortu vrhnjem, svježim jagodama i posipajte sećerom u prahu.
Lili možete pratiti na njenom blogu Travelling oven, instagramu, kao i na Facebook stranici.
Dobar tek!