gastro postao
Jedna od najpoznatijih torti svijeta ime je dobila prema brendiju od trešanja Schwarzwälder Kirschwasser, s kojim se radi prema tradicionalnoj njemačkoj recepturi.
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 16
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 243
Potrebno vam je
- 50 g pšenično brašno, bijelo
- 50 g gustin
- 0.50 kom prašak za pecivo
- maslac, neslani
- 100 g šećer, kristal
- 1 kom vanilin šećer
- 4 kom jaje kokošje
- 70 g bademi,mljeveni
- 100 g kakao u prahu, nezašećereni
- 7 žlica rakija trešnjevica
- 0.50 l vrhnje za šlag
- 750 g višnje
- 1 žlica čokolada
Priprema
- Pripremite kalup za tortu pa ga premažite maslacem i pospite brašnom. Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Pjenasto izmiješajte maslac, šećer i vanilin šećer. Postupno dodajte jaja, oguljene mljevene bademe i čokoladu u prahu.
- Bademe možete oguliti iz košuljica tako da ih kratko prokuhate u vrućoj vodi. Ocijedite ih i, kad se malo ohlade, samo ih istisnite, a kožica će se sama odvojiti od badema. Pustite nakratko da se osuše te ih sameljite u multipraktiku.
- Pomiješajte brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo pa ih dodajte u smjesu. Izlijte tijesto u kalup i pecite 30-40 minuta na drugoj donjoj prečki. Ostavite biskvit neka odleži 12 sati.
- Razrežite biskvit dva puta po dužini (vodoravno). Donji biskvit navlažite trešnjevačom ili višnjevcem. Čvrsto istucite vrhnje s malo šećera. Ocijedite višnje iz soka. Premažite dva lista biskvita slojem tučenog vrhnja na otprilike dva centimetra debljine te po njemu rasporedite višnje.
- Gornji biskvit premažite samo tučenim vrhnjem i pospite ga nastruganom čokoladom. Nožem za guljenje voća ili krumpira izrežite pločicu čokolade ili razmažite rastopljenu čokoladu po papiru za pečenje ili drvenoj dasci. Ostavite je da se stvrdne i zatim je sastružite nožem. Po rubovima torte uz pomoću slastičarske vrećice napravite ružice od šlaga pa na svaku stavite po jednu višnju. Slastičarsku vrećicu držite otvorenu pridržavajući je između palca i kažiprsta. Ispunite je pazeći da rubovi ostanu čisti. Naborajte pa pritisnite kako bi krema bila pod pritiskom. Na taj način mogu se napraviti razni motivi - ukrasne ruže, valovi, pletenice i dr.
Biskvit za tortu najbolje je ispeći dan prije nego što ćete je poslužiti kako bi se mogao rezati bez mrvljenja. Razrežite biskvit velikim širokim nožem ili čvrstim koncem kojim “režite” od jednoga kraja prema sredini pa opet od drugoga kraja.
Izvor Skuhatćute