Ovoga puta odabir nije pao na voćnu verziju nego na čokoladnu, preciznije rečeno: nutella verziju.
Pa da vidimo što je sve bilo potrebno:
Biskvit:
- 6 jaja
- 130 g šećera
- 60 g čokolade
- 2 žlice ulja
- 120 g glatkog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 100 g tostiranih mljevenih lješnjaka
Krema:
- 675 ml slatkog vrhnja za slag
- 35 g šećera u prahu
- 9 listića želatine ili 1,5 vrećica mljevene
- 225 g nutelle
- 3 žlice Baileysa
Zaljev:
- 150 ml vode
- 75 ml mlijeka
- 1 velika žlica šećera
- 3 žlice Baileysa
Glazura:
- 100 g čokolade
- 150 g nutelle
- 1 žlica ulja
- Malo tostiranih lješnjaka za posipanje
Priprema:
BISKVIT:
- Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Od bjelanjaka napraviti čvrst snijeg te dodati 65g šećera. U drugoj posudi izmiksati žumanjke sa 65 g šećera.
- Na pari otopiti čokoladu s uljem. Dodati žumanjcima.
- Dodati brašno s praškom za pecivo i lješnjake.
- Lagano drvenom kuhačom u nekoliko pokreta umiješati bjelanjke.
- Peći na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Provjeriti čačkalicom kad je biskvit pečen.
- Ohlađeni biskvit prerezati na tri dijela.
KREMA:
- Izraditi slatko vrhnje u šlag.
- Dodati šećer u prahu, pripremljenu želatinu, liker i nutellu.
REDOSLIJED SLAGANJA:
- Prva kora-zaljev-nutella-krema
- Druga kora-zaljev-nutella-krema
- Treća kora-zaljev-nutella-krema
Svaku koru premazati s dvije žlice nutelle
GLAZURA:
- Na pari otopiti čokoladu i nutellu sa žlicom ulja.
- Miješati dok se ne sjedini.
- Premazati tortu i posuti s mljevenim tostiranim lješnjacima.
*Kao zamjenu za liker Baileys slobodno stavite rum.
Torta je jednostavna za napraviti i na jedan poseban čokoladni način daje slatku dozu zadovoljstva koje svakako treba isprobati. Uživajte!
Gracijelu možete pratiti na njenom blogu i FB stranici!