Kolumne 17. srpnja 2017.

Najslađe ljeto u povijesti: Nutella torta

foto: Gracijela Došen
gastro postao gastro.24sata.hr
Svi znamo da su velike vrućine i nije lako odabrati tortu koja će osvježiti i ujedno biti idealan izbor za svačiji ukus.

Ovoga puta odabir nije pao na voćnu verziju nego na čokoladnu, preciznije rečeno: nutella verziju.

Pa da vidimo što je sve bilo potrebno:

Možda vas zanima... Kraljica prhkog tijesta: Franjina pita Kolumne



Biskvit:

  • 6 jaja
  • 130 g šećera
  • 60 g čokolade
  • 2 žlice ulja
  • 120 g glatkog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 100 g tostiranih mljevenih lješnjaka


Krema:

  • 675 ml slatkog vrhnja za slag
  • 35 g šećera u prahu
  • 9 listića želatine ili 1,5 vrećica mljevene
  • 225 g nutelle
  • 3 žlice Baileysa
Možda vas zanima... Slatko osvježenje s omiljenim kremastim namazom Kolumne


Zaljev:

  • 150 ml vode
  • 75 ml mlijeka
  • 1 velika žlica šećera
  • 3 žlice Baileysa


Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 150 g nutelle
  • 1 žlica ulja
  • Malo tostiranih lješnjaka za posipanje

 | Author: Gracijela Došen foto: Gracijela Došen

Priprema: 


BISKVIT:

  1. Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Od bjelanjaka napraviti čvrst snijeg te dodati 65g šećera. U drugoj posudi izmiksati žumanjke sa 65 g šećera.
  2. Na pari otopiti čokoladu s uljem. Dodati žumanjcima.
  3. Dodati brašno s praškom za pecivo i lješnjake.
  4. Lagano drvenom kuhačom u nekoliko pokreta umiješati bjelanjke.
  5. Peći na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Provjeriti čačkalicom kad je biskvit pečen.
  6. Ohlađeni biskvit prerezati na tri dijela.
Možda vas zanima... Kraljica među tortama: Schwarzwälder kirschtorte Kolumne


KREMA:

  1. Izraditi slatko vrhnje u šlag.
  2. Dodati šećer u prahu, pripremljenu želatinu, liker i nutellu.


REDOSLIJED SLAGANJA:

  1. Prva kora-zaljev-nutella-krema
  2. Druga kora-zaljev-nutella-krema
  3. Treća kora-zaljev-nutella-krema

Svaku koru premazati s dvije žlice nutelle


GLAZURA:

  1. Na pari otopiti čokoladu i nutellu sa žlicom ulja.
  2. Miješati dok se ne sjedini.
  3. Premazati tortu i posuti s mljevenim tostiranim lješnjacima.


*Kao zamjenu za liker Baileys slobodno stavite rum.


Torta je jednostavna za napraviti i na jedan poseban čokoladni način daje slatku dozu zadovoljstva koje svakako treba isprobati. Uživajte!

Gracijelu možete pratiti na njenom blogu i FB stranici!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.