Slavonski medenjaci - slatki zalogaji sreće

Slavonka
Kada se spominju medenjaci u vrijeme adventa, najčešće se misli na one aromatične s cimetom, paprom i muškatnim oraščićem no, bar danas, to nije taj medenjak.
Vidi originalni članak

Stigli smo i do četvrtog dana Foodmasa. Danas donosim recept za super sočne, fine medenjake. Ovdje je riječ o tradicionalnom medenjaku koji izvana ima tanku tvrdu opnu, a iznutra je pjenast i mekan. Specifična aroma meda je ono što čini ovaj kolačić posebnim, a orah ga čini još robusnijim u aromi.

 

Prvi dan Foodmassa Bečki keksi - neka odbrojavanje počne

Drugi dan Foodmassa Božićni kruh - najukusniji ukras blagdanskog stola

Treći dan Foodmassa Masnica s orasima - dizani kolač s tisuću imena

 

 

 

U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

 

Potrebno vam je:

  • 25 dkg meda
  • 12 dkg šećera 
  • 10 dkg svinjske masti
  • 60 dkg brašna
  • 2 jaja
  • 1 žličica sode bikarbone

Priprema:

  1. Med, šećer i mast otopite na vatri.
  2. Pustite da zavrije i ostavite da se ohladi.
  3. U prohlađenu smjesu dodajte brašno, sodu bikarbonu i jaja te umijesite tijesto.
  4. Tijesto ostavite da odmara u hladnjaku 30 minuta.
  5. Razvaljajte tijesto na 1 cm debljine i režite okruglim rezačem.
  6. U svaki medenjak utisnite jezgru oraha i pecite na 200 stupnjeva, 5 minuta.

U slast!

Posjeti Gastro.hr