Kolumne 3541 prikaza 03. prosinca 2017.

Masnica s orasima - dizani kolač s tisuću imena

Ena Kokanović
gastro postao gastro.24sata.hr
Masnica, orehnjača, gibanica, orahovača... sve su to nazivi istog kolača, a za treći dan Foodmassa pripremila sam vam recept za ovu mnogima omiljenu slasticu.

U mom djelu Slavonije ovaj kolač se naziva masnica. Nisam sigurna točno iz kojeg razloga, ali pretpostavljam da je zbog toga što se premazuje sa svinjskom masti.

Masnica se može filovati s orasima, makom ili kakaom.  Masnoća oraha daje posebnu težinu ovom kolaču tako da vam je jedna šnita prave slavonske masnice dovoljna za jedan dobar doručak uz čašu mlijeka.

 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović


U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil
 

Za pripremu dizanog tijesta bit će vam potrebno:

  • 400 grama glatkog brašna
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica soli

Za fil će vam trebati:

  1. 300 grama mljevenih oraha
  2. 3 žlice šećera
  3. 1 vrećica vanillin šećera
  4. 100 ml toplog mlijeka

Priprema:

  1. Suhom kvascu dodajte dvije žlice toplog mlijeka i žlicu šećera.
  2. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 10 minuta.
  3. U posebnu posudu stavite brašno i sol, dodajte kvasac i ostatak mlijeka i umijesite tijesto.
  4. Ostavite tijesto da se diže na toplom minimalno sat vremena.
  5. Razvaljajte tijesto na debljinu od jednog centimetra.
  6. U posebnoj posudi mljevenim orasima dodajte šećer i vanillin šećer i promiješajte.
  7. Na tijesto rasporedite orahe i poškropite toplim mlijekom.
  8. Stavite u namašćeni kalup za pečenje i premažite s otopljenom masti odozgora.
  9. Pecite na 200 stupnjeva, 25 minuta.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.