U mom djelu Slavonije ovaj kolač se naziva masnica. Nisam sigurna točno iz kojeg razloga, ali pretpostavljam da je zbog toga što se premazuje sa svinjskom masti.
Masnica se može filovati s orasima, makom ili kakaom. Masnoća oraha daje posebnu težinu ovom kolaču tako da vam je jedna šnita prave slavonske masnice dovoljna za jedan dobar doručak uz čašu mlijeka.
U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Za pripremu dizanog tijesta bit će vam potrebno:
- 400 grama glatkog brašna
- 250 ml toplog mlijeka
- 1 vrećica suhog kvasca
- 2 žlice šećera
- 1 žličica soli
Za fil će vam trebati:
- 300 grama mljevenih oraha
- 3 žlice šećera
- 1 vrećica vanillin šećera
- 100 ml toplog mlijeka
Priprema:
- Suhom kvascu dodajte dvije žlice toplog mlijeka i žlicu šećera.
- Pokrijte krpom i ostavite na toplom 10 minuta.
- U posebnu posudu stavite brašno i sol, dodajte kvasac i ostatak mlijeka i umijesite tijesto.
- Ostavite tijesto da se diže na toplom minimalno sat vremena.
- Razvaljajte tijesto na debljinu od jednog centimetra.
- U posebnoj posudi mljevenim orasima dodajte šećer i vanillin šećer i promiješajte.
- Na tijesto rasporedite orahe i poškropite toplim mlijekom.
- Stavite u namašćeni kalup za pečenje i premažite s otopljenom masti odozgora.
- Pecite na 200 stupnjeva, 25 minuta.
Dobar tek!