Sunčani galette od pečenog batata i feta sira

Jelena Katavic
Ova jednostavna, rustikalnija verzija prhke slane pite jedno je od Anitinih najdražih jela. Osim bogatih okusa i sjajnog kontrasta među namirnicama, Anita otkriva što još baš ovaj galette čini toliko posebnim...
Vidi originalni članak

Jedan od mojih omiljenih brzinskih ručkova je pečeni batat, sladak i slan, začinjen mljevenom dimljenom paprikom, kuminom, timijanom i maslinovim uljem, prekriven namrvljenim feta sirom.

Povodom subotnjeg piknika 'obukla' sam svoju omiljenu kombinaciju u prhko tijesto, takozvanu galette, rustikalniju formu punjenog tarta. Umjesto fete možete koristiti i mladi kozji sir, a batate zamijenite bilo kojim pečenim povrćem, poput tikve, tikvica, patlidžana, gljiva ili blanširane blitve, špinata, kelja i slično.

 

 

Prhko tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • Prstohvat soli
  • ​50 ml hladne vode

Punjenje:

  • 1 veliki ili 2-3 mala batata
  • začini, po želji: sol, papar, suhi origano, slatka dimljena paprika, kumin, timijan
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 150 g feta sira
  • 150 g svježeg sira ili ricotte
  • 2 jaja
  • ​200 g milerama



Priprema:

  1. Pomiješajte brašno i sol. Dodajte natrgani maslac i utrljavajte ga u smjesu od brašna dok ne dobijete mrvice nalik vlažnom pijesku. Dodajte hladnu vodu i brzo zamijesite tijesto.
  2. Skupite ga u kuglu, malo spljoštite, omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na barem pola sata. Ako je tijesto presuho, dodajte još malo vode (ne smije biti jako ljepljivo); ako je prevlažno, dodajte još brašna. Tijesto možete zamijesiti dan ranije i čuvati ga u hladnjaku.
  3. Pećnicu zagrijte na 200°C. Batate ogulite, narežite na kockice ujednačene veličine i složite u lim obložen papirom za pečenje.
  4. Pospite začinima po želji i maslinovim uljem, izmiješajte i pecite dok ne omekšaju, oko pola sata. U međuvremenu, obložite namašćeni i pobrašnjeni kalup za pitu razvaljanim tijestom.
  5. Jaja i mileram izmješajte pjenjačom uz dodatak soli i papra.
  6. Na tijesto rasporedite svježi sir, namrvljenu fetu i pečeni batat. Lagano ulijte smjesu jaja i milerama da popunite praznine i preklopite rubove tijesta preko nadjeva.
  7. Temperaturu pećnice smanjite na 180°C.
  8. Ako želite, rubove tijesta premažite umućenim jajetom.
  9. Pecite galette dok se nadjev ne stisne, a površina ne zapeče, oko 45-50 minuta.
  10. Poslužite toplo.

Dobar tek!

P.S. Ostale recepte naše blogerice Anite s bloga Možeš se udat možete potražiti i na Facebook stranici Možeš se udat.

Posjeti Gastro.hr