Jedan od mojih omiljenih brzinskih ručkova je pečeni batat, sladak i slan, začinjen mljevenom dimljenom paprikom, kuminom, timijanom i maslinovim uljem, prekriven namrvljenim feta sirom.
Povodom subotnjeg piknika 'obukla' sam svoju omiljenu kombinaciju u prhko tijesto, takozvanu galette, rustikalniju formu punjenog tarta. Umjesto fete možete koristiti i mladi kozji sir, a batate zamijenite bilo kojim pečenim povrćem, poput tikve, tikvica, patlidžana, gljiva ili blanširane blitve, špinata, kelja i slično.
Prhko tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
- Prstohvat soli
- 50 ml hladne vode
Punjenje:
- 1 veliki ili 2-3 mala batata
- začini, po želji: sol, papar, suhi origano, slatka dimljena paprika, kumin, timijan
- 2 žlice maslinovog ulja
- 150 g feta sira
- 150 g svježeg sira ili ricotte
- 2 jaja
- 200 g milerama
Priprema:
- Pomiješajte brašno i sol. Dodajte natrgani maslac i utrljavajte ga u smjesu od brašna dok ne dobijete mrvice nalik vlažnom pijesku. Dodajte hladnu vodu i brzo zamijesite tijesto.
- Skupite ga u kuglu, malo spljoštite, omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na barem pola sata. Ako je tijesto presuho, dodajte još malo vode (ne smije biti jako ljepljivo); ako je prevlažno, dodajte još brašna. Tijesto možete zamijesiti dan ranije i čuvati ga u hladnjaku.
- Pećnicu zagrijte na 200°C. Batate ogulite, narežite na kockice ujednačene veličine i složite u lim obložen papirom za pečenje.
- Pospite začinima po želji i maslinovim uljem, izmiješajte i pecite dok ne omekšaju, oko pola sata. U međuvremenu, obložite namašćeni i pobrašnjeni kalup za pitu razvaljanim tijestom.
- Jaja i mileram izmješajte pjenjačom uz dodatak soli i papra.
- Na tijesto rasporedite svježi sir, namrvljenu fetu i pečeni batat. Lagano ulijte smjesu jaja i milerama da popunite praznine i preklopite rubove tijesta preko nadjeva.
- Temperaturu pećnice smanjite na 180°C.
- Ako želite, rubove tijesta premažite umućenim jajetom.
- Pecite galette dok se nadjev ne stisne, a površina ne zapeče, oko 45-50 minuta.
- Poslužite toplo.
Dobar tek!
P.S. Ostale recepte naše blogerice Anite s bloga Možeš se udat možete potražiti i na Facebook stranici Možeš se udat.