Ultimativno osvježenje: Souffle od limuna u - limunu

Darko Kontin
Prezentacija ovog deserta me je toliko oduševila da se je samo zbog nje isplatilo 20 minuta ručno mutiti jaja!
Vidi originalni članak

Originalni recept koji sam pratio je ovaj puta bio besprijekoran, a napravljena greška je isključivo moja krivica uzrokovana uzbuđenjem i brzopletošću zbog mojeg prvog (ikad) soufflea.

 

Stvoreno za ljeto! Super brze marelice u lisnatom tijestu sa slatkim dodacima

 

Naime, prateći upute zaboravio sam, i to baš na kraju kad više nisam imaš što zeznuti, da čitam američki blog i stavio pećnicu na traženu, još k tome krivo pročitanu, temperaturu. Problem je što je naša u Celzijevim stupnjevima, a njihova u Fahrenheitima pa se je sve previše ispeklo i ostalo polusirovo.

 

 

Ali spasio se i souffle ponovnim pečenjem, a bome i pojeo, tako da ste na kraju samo vi (čitatelji) ostali zakinuti za bolje fotografije konačnog deserta.

 

pripremio darko kontin Uz mojito cheesecake vrućine se lakše podnose

 

Kako vi možete napraviti još bolji souffle od limuna pročitajte u nastavku.

Sastojci:

  • Limun (8 kom)
  • Jaja (3 kom)
  • Šećer (100 g)
  • Brašno (2 žlice)

 

 

Postupak:

  1. Krenite s limunima iz kojih je potrebno izvaditi sve sočno meso iz sredine.
  2. Prvo odrežite jedan kraj limuna što ravnije odmah pri dnu jer će ta strana biti postolje na kojem će stajati posudice. Drugu stranu odrežite malo dalje od vrha, gdje je limun već širi, i sačuvajte poklopce.
  3. Izvadite sve meso iz limuna. Ja sam se tu dosta namučio s prvim limunom dok nisam skužio sistem vađenja mesa. S malim nožićem prođite unutar oko cijele kore limuna pa sa žlicom u par poteza izvaditi sve van. Ako postoji brži način obavezno ga podijelite sa mnom da se ne mučim toliko sljedeći put :).
  4. Izvađeno meso ocijedite i sačuvajte limunov sok.
  5. U zdjelu koja se grije na vodenoj pari pomiješajte 50 grama šećera, 3 žumanjka, 2 žlice brašna i četvrtinu šalice limunovog soka. Počnite sve ručno miksati kojih 3-5 minuta dok vam se u par sekundi pred očima tekućina ne pretvori u kremu. U tom trenutku brzo maknite sve s pare i nastavite brzo miješati dok se krema ne ohladi što potrajati dodatnih 5 minuta. U suprotnom se dobije kisela kajgana (tako kažu domaćice 🙂 ), a proces hlađenja možete ubrzati stavljanjem posude u hladnu vodu.
  6. U drugoj posudi pomiješajte bjelanjke i preostali šećer te ih također pomiješajte na pari dok smjesa ne postane topla, nakon čega bez parenja miksanjem (možete i električnim mikserom da se ne mučite ručno kao ja) pretvorite bjelanjke u sjajni snijeg.
  7. Bjelanjke ručno pomiješajte s kremom od žumanjaka i s dobivenom smjesom napunite kore limuna koje ste stavili na papir za pečenje.
  8. Sufflee stavite peći na 175 stupnjeva kojih 15 minuta.
  9. Kada su gotovi možete ih posipati šećerom u prahu radi dekoracije i tako poslužiti gostima.

Savjet: Ovisno o kiselosti limuna i koliko je (ne)volite dodajte u recept kod izrade snijega i više šećera ako je potrebno.

 

Darkove fantastične recepte možete potražiti na blogu Darkova Web Kuharica, Facebook stranici ili ga zapratiti na Instagram profilu

 

Kolumne Patlidžan kanapei sa sirom i špinatom


U slast!

Posjeti Gastro.hr