Znamo gdje pojesti autentične azijske zalogaje po odličnim cijenama

Kasandra Draganić
Naša suradnica Kasandra Draganić zaputila se u Rijeku gdje je isprobala autentične okuse Azije, evo kako joj je bilo
Vidi originalni članak

Iako kad putujemo većinom tražimo tradicionalne okuse kojima ćemo razmaziti osjetila, ovaj put smo naletjeli na mali komadić Azije u Rijeci. U Rijeci, gradu koji teče i kojem se rado vraćamo, ipak malo rjeđe dobro jedemo. Malo je u samom gradu restorana koji nas baš onako jako privlače pa kad smo čuli da se u blizini željezničkog kolodvora otvorio mali street food s domaćim noodlesima, jedva smo čekali isprobati.

Mala je ovo manufaktura čiji počeci zapravo sežu opet u tu sudbonosnu pandemijsku 2020. kad je Marko Flego svoj posao izvođenja turističkih tura po Rijeci i okolici zamijenio kuhinjom. Vrlo brzo je sa suprugom Annjulie Flego Hebert nastavio maštati u tom smjeru i svoj san realizirao prije koji mjesec otvorivši Koyu. Kao veliki obožavatelji izvornih okusa, zaljubili su se upravo u noodlese od kojih je sve i krenulo. Ručno rađeni ispočetka, a kasnije s rastom interesa, dolazile su ipak i sve veće mašine. Ipak, oni ih rade od nule u svojoj Koyi.

Koya zapravo na japanskom i znači ono što ovo mjesto jest - maleni shop/kiosk u kojem se naručuje i uzima hrana. Tako je i ovo maleno mjesto upravo to iako se ljudi itekako i zadržavaju oko dva stola ispred samog lokala. Uskoro će za svoje goste urediti i terasu, a za sad, dostave funkcioniraju punom parom, srednjoškolci dolaze po svoju porciju ramena iz omiljenih japanskih stripova, a zaluta i pokoji nono zbunjen pojavom noodlesa pa im strpljivi Marko uz osmijeh objašnjava da su noodlesi pašta.

Naručili smo pivo, a u svom hladnjaku ovdje drže dobar izbor lokalnih craftova dok za one koji žele izbjeći alkohol, nude i kombuchu. Mi smo ipak više od piva pa smo posegnuli za istarskom craft pivovarom Bruman i isprobali baš sva piva koja drže u lokalu. Nismo požalili! Dok smo ispijali prve gutljaje piva, već je na stol došla grickalica - prženi noodlesi.

Tu i tamo se neki rezanac odlomi, izađe s nekom "greškom" pa završi u fritezi iz koje izlaze savršeni hrskavi zalogajčići tek posipani miksom japanskih začina. Već vidimo kako hrskamo ove pržene divote uz neki film, ali i  ovako uz pivo, začas je porcija nestala.

Prvo konkretno jelo je došlo u obliku klasičnog stir fryja. Ovdje nije bilo pretjerivanja jer je Marko htio pokazati upravo najjednostavniju verziju da bismo lakše shvatili njegovu ideju - svježe, puno okusa, a bogato u svoj toj jednostavnosti. Ručno rađeni egg noodlesi su bili tek umiješani s Koya umakom na bazi soje. Posluženi su tek sa sitno sjeckanim kolutićima mladog luka i ukiseljenim lukom sa strane. Za stolom je zavladalo potpuno oduševljenje ovim jelom i bili smo sigurni da ćemo se još zadržati ovdje. Cijene su ovdje umjerene, od 46 kuna za stir fry, do najskupljeg ramena od 75 kuna.

Dalje smo isprobali i Pork meatballs s dimljenim tofuom, domaći tonkatsu sauce (crveni) i Wasabi-Buttermilk sauce (bijeli) te salatom (krastavac, rajčica, black eyed beans i japanska vinaigrette). E tu smo tek svi popadali sa stolica. Vrlo često se bojimo tih jela koja nam nisu poznata, a ovdje je Marko uspio spojiti opet poznate nam okuse i obožavano paniranje pa su ovi meatballsi poput faširanaca za odlikaše. Fenomenalno jelo koje je salata savršeno osvježila, a umaci začinili. Uživali smo, no ja sam silno htjela probati još nešto jer su me na njihovom meniju itekako privukli Dandan noodlesi.

Uvijek volim probati to jelo jer ga zaista obožavam i nisam ostala razočarana. Gust i bogat umak, svježi noodlesi, pikantno baš po mom guštu, a iako je konkurencija jela bila itekako gusta, moram priznati da je ovo bilo moje najdraže jelo. Tako taman pikantno i slasno da jednostavno samo ide zalogaj za zalogajem i ne možeš prestati jesti, dok je najveće iznenađenje na tanjuru zapravo bio ukiseljeni celer! Isprobat ćemo to i doma. 

Kad je chef vidio koliko uživamo u njegovim jelima, morali smo isprobati i novo jelo na meniju - Bulgogi beef rice. Marinirana sočna juneća rebra, gochujang sauce, sticky rice, krastavac i kiseljeni daikon - svi okusi odlično posloženi, a mi presretni što smo imali prilike isprobati ovo jelo čak i prije nego je izašlo na meniju.

Najveća pohvala ide noodlesima koje zaista sami rade, umaci su im također kućna receptura, a cijeli tim širi takvu pozitivnu energiju o kojoj ćete vrlo brzo postati ovisni i vraćati se po još.

Vilicom kroz Hrvatsku Zbog ovih gastro delicija isplati se potegnuti do Slovenije Najbolji deserti Jeli smo u Food Divisionu, urbanoj gastro oazi Novog Zagreba Gastro preporuka Gdje možeš dobro pojesti na otoku Krku?

Posjeti Gastro.hr