Recenzije 06. travnja 2022.

Jeli smo u Food Divisionu, urbanoj gastro oazi Novog Zagreba

1/7
; Food Division svoja je vrata otvorio prije nekoliko mjeseci i otad privlači goste odličnom suvremenom azijskom kuhinjom foto: Kasandra Draganić
gastro postao gastro.24sata.hr
Food Division, urbani restoran u Novom Zagrebu, tik pored MSU-a, no ipak dalje od glavne ceste, svoja je vrata otvorio prije nekoliko mjeseci i otad privlači svoje goste odličnom suvremenom azijskom kuhinjom, no zavirili su i u druge kuhinje koje uspješno donose na tanjure.

Samim pogledom na jelovnik možemo zaključiti da su jela ovdje promišljena i kreativna, a ponuda je zaista prilagođena svakom gostu, pa čak nisu zaboravili niti na klince te na jelovniku ima nešto i za njih dok su deserti jedni od najboljih koje trenutno u Zagrebu možete pojesti – Le Kolač.

Sam ulaz ne govori dovoljno o onom što ćete zateći unutra – ogroman ukusno uređen prostor, gotovo minimalistički, a opet prepun detalja kojima vrijedi posvetiti pažnju. Od Fiori di pesca mramornog šanka, stolica organski uklopljenih u prostor, do meandra na zidovima posvećenog velikom umjetniku Juliju Kniferu u čijoj se ulici ovaj restoran i smjestio. Posvetili su ovdje i prostoru puno pažnje kao i samim jelima i meniju.

Food Division | Author: Kasandra Draganić Ogroman ukusno uređen prostor, gotovo minimalistički, a opet prepun detalja kojima vrijedi posvetiti pažnju. foto: Kasandra Draganić

Food Division | Author: Kasandra Draganić Posvetili su ovdje i prostoru puno pažnje kao i samim jelima i meniju. foto: Kasandra Draganić

Krenimo s predjelima

Ipak smo ovdje došli zbog hrane pa krenimo smo s predjelima. Dok je na stol stigao Maguro Tataki – tuna tataki, očekivali smo klasiku, tunu, soja sos, sezam. No, ovdje su si ipak dali malo više truda pa je tako tek kratko zapečena tuna poslužena na sunomonou - japanskoj salati od krastavaca koja je dala ovom jelu hrskavost i potrebnu svježinu. Bio je tu i tostirani sezam, mladi luk i klice korijandera, a yuzu ponzu umak je pojačao dojam. Odličan početak, a nismo dugo čekali ni na sljedeće jelo.

 

 | Author: Kasandra Draganić Maguro Tataki – tuna tataki foto: Kasandra Draganić

 | Author: Kasandra Draganić Hrskva piletina, odličan umak i domaća japanska kewpie majoneza uz wasabi slaw – hrskavo, sočno, s puno svježine iz salate. foto: Kasandra Draganić

Klasični beef tartare je ovdje zamijenjen onim na briselskom waffleu pa je tako ručno sjeckani biftek dobio neku novu dimenziju, a tome je pridonijelo i mnogo svježeg korijandera oko kojeg se već godinama lome koplja. Ili ste obožavatelj ove biljke ili ne, a uz svježu čili papričicu, nije nam smetao. Opet su tom poznatom nam okusu dodali svoj potpis.

Katsu piletina je vjerojatno najbliža našem narodu koji je davnih godina sve izlete proslavio pohanom piletinom pa nam ova hrskava divota itekako paše i u bao pecivima. Iako mi zbog potreba slikanja nismo odmah navalili na ovo jelo, a ono upravo to zahtijeva, čak i već rashlađena bao peciva i dalje su bila ukusna i točno onakva kakva trebaju biti. Hrskva piletina, odličan umak i domaća japanska kewpie majoneza uz wasabi slaw – hrskavo, sočno, s puno svježine iz salate. Mogla bih ovo jesti svaki dan.

Miso juha me je iznenadila

Navikli na jednolične miso juhe koje su tu samo da zadovolje formu, ova je ipak odskakala. Osim neočekivanog kukuruza, ali i pečene rajčice, uz kombu alge i miso pastu, hvatali smo po zdjeli i tofu matzo okruglice koje su nas oduševile. Tofu znamo što je, ali matzo nam nije bio poznat termin. Dakle, matzo „krušne mrvice“ se zapravo dobiju mljevenjem židovske beskvasne „pogače“ koja nalikuje našim mlincima. Dakle, s matzom i tofuom u kombinaciji dobijete savršen dodatak samoj po sebi jednostavnoj miso juhi. Svaka preporuka i za ovo jelo.

 | Author: Kasandra Draganić Osim neočekivanog kukuruza, ali i pečene rajčice, uz kombu alge i miso pastu, hvatali smo po zdjeli i tofu matzo okruglice koje su nas oduševile. foto: Kasandra Draganić

Glavna jela: od lososa do piletine i vafla

S predjela smo se pomaknuli na glavna jela, a krenuli smo s lososom koji je odlično karameliziran domaćom teriyaki glazurom te je poslužen uz hrskavo zapečeno povrće te wasabi celer pire. Otkriće mi je miso maslac koji sad želim isprobati i u svojoj kuhinji jer jednostavno daje taj jedan umami koji mi često nedostaje uz ovakve klasične namirnice.

 | Author: Kasandra Draganić Losos je odlično karameliziran domaćom teriyaki glazurom. foto: Kasandra Draganić

Potvrdilo se i tako i na sljedećem jelu koje je savršeno za nas kontinentalce navikle na „mesa i krumpira“ tanjure. Biftek, krumpir i povrće, a sve s malim zaokretima koji ovo jelo čine spektakularnim. Miso suteki mi je zapravo bilo i najdraže jelo, a savršeno ispečen biftek je bio preliven baš tim miso maslacem. Šareno povrće je opet bilo savršeno hrskavo i nikako prekuhano, dok još uvijek pokušavam shvatiti kako su napravili ovaj cvijet krumpira! Odlična ideja kako dosadan krumpir pretvoriti u nešto novo i drugačije, a hrskava rolica je nestala u sekundi dok sam ja ponavljala pitanje „kak su ovo napravili?“.

 | Author: Kasandra Draganić Miso suteki mi je zapravo bilo i najdraže jelo, a savršeno ispečen biftek je bio preliven baš tim miso maslacem. foto: Kasandra Draganić

I nešto potpuno drugačije – piletina i dobro nam poznati vafli koje prelijevamo slatkim umacima, a ovdje zamjenjuje hrskave krumpiriće ili neki drugi klasičan prilog. Odlično začinjena pržena piletina u gustom i hrskavom omotaču je mirisala na dugo kuhanu juhu, a salsa i domaći guacamole su opet dodali svježinu na tanjur. Još jedno jelo koje je must have kad dođete ovdje i vrlo brzo će vam postati omiljeni comfort food.

 | Author: Kasandra Draganić I nešto potpuno drugačije – piletina i dobro nam poznati vafli koje prelijevamo slatkim umacima foto: Kasandra Draganić

Cheesecake s kojim bi rado započela svaki dan

Deserti su iz već spomenutog Le Kolača. Roberta Hromalića više ne treba dodatno hvaliti, a i ovaj odabir pokazuje da u Food Divisionu ništa ne prepuštaju slučaju. Nadaleko poznati eclairi su tu, ali nemojte propustiti isprobati šareni tris – osvježavajuća yuzu citrus kocka koja se topi u ustima, choux s pistacijom i višnjom je perfektan isto kao i onaj s vanilijom i jabukom. No, zvijezda ove ponude mi je definitivno bio Basque cheesecake kojeg do sad nisam probala u izvedbi Le Kolača. Nevjerojatno svilenkast, nježan, a pun okusa, samo grabiš žlicu za žlicom da bi otkrio tajnu teksture. Kako ovo nastaje, ne znam, ali znam da je ovo cheesecake s kojim bih rado započela svaki dan.

 | Author: Kasandra Draganić Zvijezda ove ponude mi je definitivno bio Basque cheesecake kojeg do sad nisam probala u izvedbi Le Kolača. foto: Kasandra Draganić

Ostalo je još jela na meniju za isprobati, a pošto sad dolazi i novi osvježeni proljetni meni, ne sumnjam da ćemo se brzo vratiti u ovu urbanu gastro oazu Novog Zagreba.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.