Ovog svibnja: Hvar – otok Mediterana i mjesto susreta najvećih chefova

Gault&Millau
Želite li kušati talijansku, španjolsku, albansku, slovensku pa čak i tajlandsku kuhinju najviše kvalitete, dođite u Hvar od 22. do 25. svibnja.
Vidi originalni članak

Tamo će se održati 6. Međunarodni Festival Taste the Mediterranean na kojemu će, uz najbolje hrvatske kuhare, gostovati vrhunski chefovi mediteranskih zemalja, a posebni gost ovogodišnjeg izdanja festivala je Bee Satongun iz restorana Paste
u Bangkoku
, najbolja chefica Azije 2018 prema izboru 50 Best Restaurants koja je okrunjena i jednom Michelinovom zvjezdicom.

 

Gault&Millau Čovjek iznimnog talenta: Hrvoje Zirojević proglašen chefom 2019. godine

 

Ona će s chefom Hrvojem Zirojevićem, Chefom godine 2019 prema izboru Gault&Millau Croatia i nositeljem 4 Gault&Millau toke, pripremiti ekskluzivnu večeru u restoranu Laganini na Palmižani.

Jedan od najboljih chefova Valencije, Vicente Patino iz restorana Saiti, koji je dobio Michelinov BIB gourmand, u restoranu DiVino pripremit će ekskluzivnu četveroručnu večeru u suradnji s mladom Natašom Vukmirović, cheficom DiVina.

 

Treća ekskluzivna večera održat će se u legendarnom hvarskom restoranu Kod kapetana. Tu će kuhati još jedan chef s Michelinovom zvjezdicom, chef Marcello Trentini, iz restorana Magorabin u Torinu koji će zajedno s predstavnicima domaćih snaga,chefom Tončijem Jerkovićem iz restorana Kod kapetana te chefom Antunom Matkovićem Carom predstaviti hvarsko-
mediteranske specijalitete.

Ljubiteljima vina posvećene su vođene degustacije hrvatskih, španjolskih i talijanskih vina. Tako će posjetitelji moći kušati vina poznatih hvarskih vinarija Tomić i Vujnović, bračke vinarije Stina te vinarije Rizman. Arome španjolskih vina posjetitelji će upoznati kroz wine tasting koji će održati Alen Gulen i Siniša Koceić, promotori kulture vina iz splitskog Wineboxa, dok će poznata sommelierka i Wine Academic, gospođa Mira Šemić, za posjetitelje festivala održati degustaciju talijanskih vina Marina Cvetić-Masciarelli.

Festival je i jedinstvena prilika za sudjelovanje na čak 12 masterclassova koje će održati već spomenuti chefovi Bee Satongun, Hrvoje Zirojević, Vicente Patino i Marcello Trentini. Tajne svojih kulinarskih čarolija otkrit će i hrvatski Gault&Millau laureati 2019: Chef tradicijske kuhinje 2019 Vesna Miletić, Chef slastičar 2019 Biljana Milina te Veliki chef sutrašnjice 2019 Fabricio Vežnaver.
Kulinarske radionce održat će i chefovi Sandra i Dane Tahirović iz splitske Zore Bile, kojoj su dodijeljene 3 Gault&Millau toke.

 

gault&millau Fabricio Vežnaver - neizmjerno talentiran chef sutrašnjice

 

Slovenski Chef godine po izboru Gault&Millau Slovenija, Igor Jagodic, predstavit će kuhinju svoje zemlje, dok će chef Lionel Levy iz marsejskog restorana Alcyone koji nosi 3 Gault&Millau toke predstaviti gastronomiju Provanse. Japanski chef Ippei Uemura, Mladi talent godine 2017 po izboru Gault&Millau France pokazat će tehniku obrade i rezanja tune, a chef Sokol Prenga otkrit će sve tajne nove albanske gastronomije.

Program festivala uključuje i međunarodnu konferenciju „Održivi mediteranski prehrambeni sustavi, kulturni krajobrazi i biološka raznolikost“, u organizaciji Ekološkog instituta Ecologica, na kojoj će ugledni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva raspravljati o razvoju i očuvanju bogatstva mediteranske regije.

Uz sve to, posjetitelji festivala moći će upoznati autohtone otočne proizvode koje će mali proizvođači nuditi u sklopu Mediteranske tržnice na hvarskoj Pjaci.

Na Festivalu Taste the Mediterranean u Hvaru uživat ćete u vrhunskoj mediteranskoj hrani koju je UNESCO uvrstio u popis nematerijalne kulturne baštine.

Detaljan program festivala dostupan je na: www.tastethemediterranean.eu

Posjeti Gastro.hr