Najave 02. svibnja 2019.

Ovog svibnja: Hvar – otok Mediterana i mjesto susreta najvećih chefova

foto: Gault&Millau
gastro postao gastro.24sata.hr
Želite li kušati talijansku, španjolsku, albansku, slovensku pa čak i tajlandsku kuhinju najviše kvalitete, dođite u Hvar od 22. do 25. svibnja.

Tamo će se održati 6. Međunarodni Festival Taste the Mediterranean na kojemu će, uz najbolje hrvatske kuhare, gostovati vrhunski chefovi mediteranskih zemalja, a posebni gost ovogodišnjeg izdanja festivala je Bee Satongun iz restorana Paste
u Bangkoku
, najbolja chefica Azije 2018 prema izboru 50 Best Restaurants koja je okrunjena i jednom Michelinovom zvjezdicom.

 

Možda vas zanima... Čovjek iznimnog talenta: Hrvoje Zirojević proglašen chefom 2019. godine Špajza

 

Ona će s chefom Hrvojem Zirojevićem, Chefom godine 2019 prema izboru Gault&Millau Croatia i nositeljem 4 Gault&Millau toke, pripremiti ekskluzivnu večeru u restoranu Laganini na Palmižani.

Jedan od najboljih chefova Valencije, Vicente Patino iz restorana Saiti, koji je dobio Michelinov BIB gourmand, u restoranu DiVino pripremit će ekskluzivnu četveroručnu večeru u suradnji s mladom Natašom Vukmirović, cheficom DiVina.

 

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Treća ekskluzivna večera održat će se u legendarnom hvarskom restoranu Kod kapetana. Tu će kuhati još jedan chef s Michelinovom zvjezdicom, chef Marcello Trentini, iz restorana Magorabin u Torinu koji će zajedno s predstavnicima domaćih snaga,chefom Tončijem Jerkovićem iz restorana Kod kapetana te chefom Antunom Matkovićem Carom predstaviti hvarsko-
mediteranske specijalitete.

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Ljubiteljima vina posvećene su vođene degustacije hrvatskih, španjolskih i talijanskih vina. Tako će posjetitelji moći kušati vina poznatih hvarskih vinarija Tomić i Vujnović, bračke vinarije Stina te vinarije Rizman. Arome španjolskih vina posjetitelji će upoznati kroz wine tasting koji će održati Alen Gulen i Siniša Koceić, promotori kulture vina iz splitskog Wineboxa, dok će poznata sommelierka i Wine Academic, gospođa Mira Šemić, za posjetitelje festivala održati degustaciju talijanskih vina Marina Cvetić-Masciarelli.

Festival je i jedinstvena prilika za sudjelovanje na čak 12 masterclassova koje će održati već spomenuti chefovi Bee Satongun, Hrvoje Zirojević, Vicente Patino i Marcello Trentini. Tajne svojih kulinarskih čarolija otkrit će i hrvatski Gault&Millau laureati 2019: Chef tradicijske kuhinje 2019 Vesna Miletić, Chef slastičar 2019 Biljana Milina te Veliki chef sutrašnjice 2019 Fabricio Vežnaver.
Kulinarske radionce održat će i chefovi Sandra i Dane Tahirović iz splitske Zore Bile, kojoj su dodijeljene 3 Gault&Millau toke.

 

Možda vas zanima... Fabricio Vežnaver - neizmjerno talentiran chef sutrašnjice Špajza

 

Slovenski Chef godine po izboru Gault&Millau Slovenija, Igor Jagodic, predstavit će kuhinju svoje zemlje, dok će chef Lionel Levy iz marsejskog restorana Alcyone koji nosi 3 Gault&Millau toke predstaviti gastronomiju Provanse. Japanski chef Ippei Uemura, Mladi talent godine 2017 po izboru Gault&Millau France pokazat će tehniku obrade i rezanja tune, a chef Sokol Prenga otkrit će sve tajne nove albanske gastronomije.

Program festivala uključuje i međunarodnu konferenciju „Održivi mediteranski prehrambeni sustavi, kulturni krajobrazi i biološka raznolikost“, u organizaciji Ekološkog instituta Ecologica, na kojoj će ugledni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva raspravljati o razvoju i očuvanju bogatstva mediteranske regije.

Uz sve to, posjetitelji festivala moći će upoznati autohtone otočne proizvode koje će mali proizvođači nuditi u sklopu Mediteranske tržnice na hvarskoj Pjaci.

Na Festivalu Taste the Mediterranean u Hvaru uživat ćete u vrhunskoj mediteranskoj hrani koju je UNESCO uvrstio u popis nematerijalne kulturne baštine.

Detaljan program festivala dostupan je na: www.tastethemediterranean.eu

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.