Špajza Vodič kroz najbolje hrvatske restorane 07. ožujka 2019.

Čovjek iznimnog talenta: Hrvoje Zirojević proglašen chefom 2019. godine

foto: Goran Jakuš
gastro postao gastro.24sata.hr
More i njegovi plodovi najveća su mu inspiracija, a na tanjurima spaja Dalmaciju i dio svijeta koji je na Palmižanu donio s brojnih putovanja. Zirojević je chef iznimnog talenta koji već dugi niz godina slijedi svoj put te je upravo zbog toga proglašen chefom 2019. godine.

Veliki zaljubljenik ponajprije u more i plodove koje ono daje, pa onda i u gastronomiju, chef Hrvoje Zirojević na svečanoj dodjeli Gault&Millau primio je trofej za chefa godine. 

„Kad bih živio još par života ne bih uspio iskoristiti sve mogućnosti što ih more daje“, rekao je chef Zirojević jednom prilikom, a isto se to može iščitati i s njegovih tanjura. Zirojević je chef restorana Laganini na Palmižani, blizu otoka Hvara, gdje je, prema njegovim riječima, pronašao upravo ono što je tražio. Svakodnevno svježa riba i morski plodovi pomogli su mu da usavrši svoje znanje u razumijevanju namirnica te stvaranju drugačijih, kreativnih, još ukusnijih tanjura.

 

Hrvoje Zirojević | Author: Osobni album foto: Osobni album

Hrvoje Zirojević veliki je chef današnjice, poznat je u gastronomskih i gurmanskim krugovima, a sve je to rezultat dugogodišnjeg usavršavanja i truda. Upravo zato, o ovom se chefu priča čak i u dalekom New Yorku. Obožavaju ga chefovi, obožavaju ga filmske i glazbene zvijezde, a obožavaju ga i domaći ljudi.

Ono što chefa Zirojevića razlikuje od većine kolega jest i vrijeme koje odvaja za stručne edukacije i radionice kako bi neke mlađe naraštaje educirao i potaknuo na kreativnije, slobodnije razmišljanje u kuhinji. Takav je i njegov stil. Voli tradicionalni gastronomski izričaj dalmatinske kuhinje, no brojna su ga putovanja podučila i onim modernijim tehnikama. Tako na Zirojevićevim tanjurima, složili bi se mnogi, često možete pronaći prava gastronomska remek djela - okusom i izgledom.

„Mislim da moramo biti malo drukčiji. Imamo mi mnogo ribe, međutim drukčija je njezina kvaliteta, pa su time drukčiji i pristupi. Zato moramo imati i svoj način. Moja je želja da što manje kopiramo, a da što više budemo originalni u svojim izvedbama“, rekao je jednom chef Zirojević i na najbolji način opisao svoj stil.

 

 

Chef je iznimnog talenta, koji slijedi svoj put, a upravo su to vrijednosti koje su ga dovele do titule Gault&Millau chefa 2019. godine.

LAGANINI LAUNGE BAR&FISH HOUSE
Palmižana, 21450 Hvar
Tel: +385 91 174 4976
17/20 4 kapice

 | Author: Goran Jakuš foto: Goran Jakuš

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.