Recepti za male gurmane i velike chefove

missGASTRO "Kuharica za male čarobnjake" idealno je štivo za klince koji sanjanju o karijeri u kulinarstvu
Gastronomski znalac Veljko Barbieri u svojoj novoj knjizi "Kuharica za male čarobnjake" donosi zanimljive priče o hrani i slasne recepte uz koje će djeca uživati u kuhanju i naučiti puno o svakodnevnim namirnicama
Vidi originalni članak

Poznati gastroznalac i pisac Veljko Barbieri izdao je već puno knjiga o hrani, no jedna, nedavno objavljena, posebno se ističe. Riječ je o "Kuharici za male čarobnjake", koju je sastavio u suradnji s ilustratoricom Anom Salopek, a izdala ju je Školska knjiga. Knjiga je posvećena onima najmlađima, a uz nju djeca ne samo da će naučiti kuhati jednostavna jela i kroz taj proces zavoljeti kuhanje, već će i naučiti puno o hrani, odnosno namirnicama – kroz bajkovite priče.

"Prije nego što počnete kuhati prema receptima iz ove knjige, poslušajte priču o prvom začinu, legendu kako su na još pusto tlo pale sjemenke korijandra i iz njih je niknula biljčica zelenih listova, jakog mirisa, slična peršinu. Zatim su se grančice osule cvjetićima, pa plodovima iz kojih se rodio cijeli ljudski rod. No, i ova je pripovijest o nastanku ljudi ubrzo zaboravljena, kao i mnoge davne, davne bajke", tako svoju bajkovitu knjigu za najmlađe kuhare započinje Barbieri.

legenda Veljko Barbieri: Veliki kuharski kanconijer

 

U kuharici su, uz priče o hrani, i maštoviti recepti kao što su namaz iz špilje prvih ljudi, pašteta iz bečke bajke, zvjezdana juha od češnjaka i peršina, krumpiri gospodara Sunca, juha od povrća za bogove i ljude, patlidžani onesviještenog imama, sveto proso kineskih bogova, makaruni Marka Pola, tartufi i gljive za patuljke i divove, astečka puretina oholog cara… Svi su recepti prilagođeni malim kuharicama i kuharima, kako bi ih oni mogli s lakoćom pripremiti i uživati u njihovoj pripremi i blagovanju zajedno s ostatkom obitelji.

Donosimo dva recepta iz kuharice, koja se preporuča za djecu od šest godina i stariju – za gazpacho, juhu za bogove i ljude te za punjene tikvice Malog Noma uz koje će i tvoji klinci zavoljeti povrće.

 

Gazpacho, juha za bogove i ljude

Sastojci:

  • 4 češnja češnjaka
  • ½ žlice ljutkastog feferona (po želji)
  • 3 veće rajčice
  • 1 luk (može i srebrenac ili ljubičasti luk)
  • 1 crvena paprika
  • 1 svježi krastavac
  • 2 žlice listova bosiljka
  • 2 žlice kockica suhog, bijelog kruha bez kore (ili 1 kriška bijelog kruha bez kore)
  • 1/3 l hladne vode
  • 1 dcl maslinova ulja
  • 1 žličica soli

 

Špajza Hrvatska kuhinja

 

Postupak:

  1. U posudu stavi zdrobljeni češnjak, žlicu soli, očišćeni feferon (ako voliš ljuto) i oguljene svježe rajčice, bez koštica. (Zamoli nekoga da ti unaprijed pomogne pripremiti rajčice. Treba ih pri dnu zarezati nožem u križ, preliti vrelom vodom i nakon nekoliko minuta oguliti pa, režući, uklanjati koštice.)
  2. Sve samelji štapnim mikserom (ili u blenderu), dodajući ulje u tankom mlazu.
  3. Tada u smjesu ubaci narezan luk, sjeckanu svježu papriku bez sjemenki i sjeckani oguljeni krastavac, bosiljak i kruh.
  4. Dodaj vodu i miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Ukrasi bosiljkom i posluži hladno pa uživaj kao da si upravo ti otkrio Novi svijet.

Punjene tikvice Maloga Noma  

Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • 25 dag mladoga kravljeg sira, ako imaš, bolje kozjeg
  • 1 žlica sjeckanog bosiljka
  • 1 žličica soli

Postupak:

  1. Cijele tikvice kuhaj u vodi oko 5 minuta pa prelij hladnom vodom. Kad se ohlade, neka ti netko pomogne razrezati ih uzdužno.
  2. Izdubi središnji dio žlicom i pomiješaj sa 25 dag mladoga kravljeg ili još bolje kozjega sira i 1 žlicom sjeckanog bosiljka. Posoli nadjev, opet promiješaj i njime puni lađice prerezanih tikvica kojima si izdubio sredinu.
  3. Posluži hladno tijekom sunčana dana, baš onako kako je to volio Mali Nomo.

čudo od djeteta Osnovnoškolka Esme napisala je izvrsnu kuharicu za djecu Kuhanje i služenje u Hrvatskoj Izdale kuharicu koja predstavlja Hrvatsku, a sve ima humanitarni cilj

 

Posjeti Gastro.hr