Špajza 28. siječnja 2013.

Hrvatska kuhinja

Hrvatska kuhinja
foto: Hrvatska kuhinja
gastro postao gastro.24sata.hr
Čak 606 recepata iz svih krajeva Hrvatske prikupio je veliki poznavatelj povijesti gastronomije i veliki gurman - Veljko Barbieri koji je svoju strast pretočio u novu knjigu

Hrvatska kuhinja svojevrstan je nastavak velikog Barbierijeva hita Priča o dalmatinskoj kuhinji. U ovoj knjizi nagrađivani književnik i najveći poznavatelj povijesti gastronomije nudi 606 recepata iz svih krajeva Hrvatske. Knjiga je podijeljena na poglavlja Predjela i salate; Juhe; Rižoti, tjestenine, kruhovi; Jela od povrća; Jela od mesa; Jela od ribe, rakova, školjaka, glavonožaca, žaba i puževa te Kolači.

Recepti su uglavnom tradicionalni i mirišu na ukusna jela koja smo jeli u domovima svojih baka ili u svečanim prigodama. Mnoga od tih jela nikad se nismo usudili pripraviti jer su se činila previše komplicirana ili preteška u svakom smislu. U ovoj kuharici Veljko Barbieri i gostujući chefovi iz poznatih restorana diljem Hrvatske nude neke sasvim tradicionalne recepte, neke prilagođene današnjim vremenima i modernizirane te neke vlastite temeljene na jelima iz drevnih vremena.

Tako smo dobili divan spoj klasičnih i novih jela koja postaju prepoznatljiv i zaštitni kulinarski znak određenog kraja. Svaki recept prikazan je slikom, a ispod njega navodi se njegovo podrijetlo ili autor. Ova je knjiga izvanredna i bogata kuharica sa 606 recepata koja će oduševiti sve one spremne upustiti se u pripravu fantastičnih, ukusnih i mirisnih jela, ali istodobno i izvanredan pokazatelj bogatstva i raznovrsnosti hrvatske gastronomije.

Autor: Veljko Barbieri
Izdavač: Profil, 2013.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.