Najave 21. prosinca 2022.

Recepti za male gurmane i velike chefove

Kuharica za male čarobnjake
"Kuharica za male čarobnjake" idealno je štivo za klince koji sanjanju o karijeri u kulinarstvu foto: missGASTRO
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastronomski znalac Veljko Barbieri u svojoj novoj knjizi "Kuharica za male čarobnjake" donosi zanimljive priče o hrani i slasne recepte uz koje će djeca uživati u kuhanju i naučiti puno o svakodnevnim namirnicama

Poznati gastroznalac i pisac Veljko Barbieri izdao je već puno knjiga o hrani, no jedna, nedavno objavljena, posebno se ističe. Riječ je o "Kuharici za male čarobnjake", koju je sastavio u suradnji s ilustratoricom Anom Salopek, a izdala ju je Školska knjiga. Knjiga je posvećena onima najmlađima, a uz nju djeca ne samo da će naučiti kuhati jednostavna jela i kroz taj proces zavoljeti kuhanje, već će i naučiti puno o hrani, odnosno namirnicama – kroz bajkovite priče.

 | Author: Ilustracije Ana Salopek "Kuharica za male čarobnjake" donosi maštovite priče o hrani i recepte foto: Ilustracije Ana Salopek  | Author: Ilustracije Ana Salopek "Kuharica za male čarobnjake" čarobna je i zahvaljujući prekrasnim ilustracijama Ane Salopek foto: Ilustracije Ana Salopek

"Prije nego što počnete kuhati prema receptima iz ove knjige, poslušajte priču o prvom začinu, legendu kako su na još pusto tlo pale sjemenke korijandra i iz njih je niknula biljčica zelenih listova, jakog mirisa, slična peršinu. Zatim su se grančice osule cvjetićima, pa plodovima iz kojih se rodio cijeli ljudski rod. No, i ova je pripovijest o nastanku ljudi ubrzo zaboravljena, kao i mnoge davne, davne bajke", tako svoju bajkovitu knjigu za najmlađe kuhare započinje Barbieri.

Možda vas zanima... Veljko Barbieri: Veliki kuharski kanconijer Špajza

 

U kuharici su, uz priče o hrani, i maštoviti recepti kao što su namaz iz špilje prvih ljudi, pašteta iz bečke bajke, zvjezdana juha od češnjaka i peršina, krumpiri gospodara Sunca, juha od povrća za bogove i ljude, patlidžani onesviještenog imama, sveto proso kineskih bogova, makaruni Marka Pola, tartufi i gljive za patuljke i divove, astečka puretina oholog cara… Svi su recepti prilagođeni malim kuharicama i kuharima, kako bi ih oni mogli s lakoćom pripremiti i uživati u njihovoj pripremi i blagovanju zajedno s ostatkom obitelji.

 | Author: Ilustracije Ana Salopek Kuharica za male čarobnjake foto: Ilustracije Ana Salopek

Donosimo dva recepta iz kuharice, koja se preporuča za djecu od šest godina i stariju – za gazpacho, juhu za bogove i ljude te za punjene tikvice Malog Noma uz koje će i tvoji klinci zavoljeti povrće.

 

 | Author: Ilustracije Ana Salopek Kuharica za male čarobnjake foto: Ilustracije Ana Salopek

Gazpacho, juha za bogove i ljude

Sastojci:

  • 4 češnja češnjaka
  • ½ žlice ljutkastog feferona (po želji)
  • 3 veće rajčice
  • 1 luk (može i srebrenac ili ljubičasti luk)
  • 1 crvena paprika
  • 1 svježi krastavac
  • 2 žlice listova bosiljka
  • 2 žlice kockica suhog, bijelog kruha bez kore (ili 1 kriška bijelog kruha bez kore)
  • 1/3 l hladne vode
  • 1 dcl maslinova ulja
  • 1 žličica soli

 

Hrvatska kuhinja Možda vas zanima... Hrvatska kuhinja Špajza

 

Postupak:

  1. U posudu stavi zdrobljeni češnjak, žlicu soli, očišćeni feferon (ako voliš ljuto) i oguljene svježe rajčice, bez koštica. (Zamoli nekoga da ti unaprijed pomogne pripremiti rajčice. Treba ih pri dnu zarezati nožem u križ, preliti vrelom vodom i nakon nekoliko minuta oguliti pa, režući, uklanjati koštice.)
  2. Sve samelji štapnim mikserom (ili u blenderu), dodajući ulje u tankom mlazu.
  3. Tada u smjesu ubaci narezan luk, sjeckanu svježu papriku bez sjemenki i sjeckani oguljeni krastavac, bosiljak i kruh.
  4. Dodaj vodu i miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Ukrasi bosiljkom i posluži hladno pa uživaj kao da si upravo ti otkrio Novi svijet.

 | Author: Ilustracije Ana Salopek Kuharica za male čarobnjake foto: Ilustracije Ana Salopek

Punjene tikvice Maloga Noma  

Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • 25 dag mladoga kravljeg sira, ako imaš, bolje kozjeg
  • 1 žlica sjeckanog bosiljka
  • 1 žličica soli

Postupak:

  1. Cijele tikvice kuhaj u vodi oko 5 minuta pa prelij hladnom vodom. Kad se ohlade, neka ti netko pomogne razrezati ih uzdužno.
  2. Izdubi središnji dio žlicom i pomiješaj sa 25 dag mladoga kravljeg ili još bolje kozjega sira i 1 žlicom sjeckanog bosiljka. Posoli nadjev, opet promiješaj i njime puni lađice prerezanih tikvica kojima si izdubio sredinu.
  3. Posluži hladno tijekom sunčana dana, baš onako kako je to volio Mali Nomo.

 | Author: missGASTRO Kuharica za male čarobnjake foto: missGASTRO

Možda vas zanima... Osnovnoškolka Esme napisala je izvrsnu kuharicu za djecu Špajza Možda vas zanima... Izdale kuharicu koja predstavlja Hrvatsku, a sve ima humanitarni cilj Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.