Poznati gastroznalac i pisac Veljko Barbieri izdao je već puno knjiga o hrani, no jedna, nedavno objavljena, posebno se ističe. Riječ je o "Kuharici za male čarobnjake", koju je sastavio u suradnji s ilustratoricom Anom Salopek, a izdala ju je Školska knjiga. Knjiga je posvećena onima najmlađima, a uz nju djeca ne samo da će naučiti kuhati jednostavna jela i kroz taj proces zavoljeti kuhanje, već će i naučiti puno o hrani, odnosno namirnicama – kroz bajkovite priče.
"Prije nego što počnete kuhati prema receptima iz ove knjige, poslušajte priču o prvom začinu, legendu kako su na još pusto tlo pale sjemenke korijandra i iz njih je niknula biljčica zelenih listova, jakog mirisa, slična peršinu. Zatim su se grančice osule cvjetićima, pa plodovima iz kojih se rodio cijeli ljudski rod. No, i ova je pripovijest o nastanku ljudi ubrzo zaboravljena, kao i mnoge davne, davne bajke", tako svoju bajkovitu knjigu za najmlađe kuhare započinje Barbieri.
U kuharici su, uz priče o hrani, i maštoviti recepti kao što su namaz iz špilje prvih ljudi, pašteta iz bečke bajke, zvjezdana juha od češnjaka i peršina, krumpiri gospodara Sunca, juha od povrća za bogove i ljude, patlidžani onesviještenog imama, sveto proso kineskih bogova, makaruni Marka Pola, tartufi i gljive za patuljke i divove, astečka puretina oholog cara… Svi su recepti prilagođeni malim kuharicama i kuharima, kako bi ih oni mogli s lakoćom pripremiti i uživati u njihovoj pripremi i blagovanju zajedno s ostatkom obitelji.
Donosimo dva recepta iz kuharice, koja se preporuča za djecu od šest godina i stariju – za gazpacho, juhu za bogove i ljude te za punjene tikvice Malog Noma uz koje će i tvoji klinci zavoljeti povrće.
Gazpacho, juha za bogove i ljude
Sastojci:
- 4 češnja češnjaka
- ½ žlice ljutkastog feferona (po želji)
- 3 veće rajčice
- 1 luk (može i srebrenac ili ljubičasti luk)
- 1 crvena paprika
- 1 svježi krastavac
- 2 žlice listova bosiljka
- 2 žlice kockica suhog, bijelog kruha bez kore (ili 1 kriška bijelog kruha bez kore)
- 1/3 l hladne vode
- 1 dcl maslinova ulja
- 1 žličica soli
Postupak:
- U posudu stavi zdrobljeni češnjak, žlicu soli, očišćeni feferon (ako voliš ljuto) i oguljene svježe rajčice, bez koštica. (Zamoli nekoga da ti unaprijed pomogne pripremiti rajčice. Treba ih pri dnu zarezati nožem u križ, preliti vrelom vodom i nakon nekoliko minuta oguliti pa, režući, uklanjati koštice.)
- Sve samelji štapnim mikserom (ili u blenderu), dodajući ulje u tankom mlazu.
- Tada u smjesu ubaci narezan luk, sjeckanu svježu papriku bez sjemenki i sjeckani oguljeni krastavac, bosiljak i kruh.
- Dodaj vodu i miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Ukrasi bosiljkom i posluži hladno pa uživaj kao da si upravo ti otkrio Novi svijet.
Punjene tikvice Maloga Noma
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 25 dag mladoga kravljeg sira, ako imaš, bolje kozjeg
- 1 žlica sjeckanog bosiljka
- 1 žličica soli
Postupak:
- Cijele tikvice kuhaj u vodi oko 5 minuta pa prelij hladnom vodom. Kad se ohlade, neka ti netko pomogne razrezati ih uzdužno.
- Izdubi središnji dio žlicom i pomiješaj sa 25 dag mladoga kravljeg ili još bolje kozjega sira i 1 žlicom sjeckanog bosiljka. Posoli nadjev, opet promiješaj i njime puni lađice prerezanih tikvica kojima si izdubio sredinu.
- Posluži hladno tijekom sunčana dana, baš onako kako je to volio Mali Nomo.