Zatvara se Noma, najbolji restoran na svijetu!

Yuya Shino/Reuters/Pixsell Restoran Noma zatvara se krajem iduće godine
Pokretač Nome Rene Redzepi odlučio je zatvoriti Nomu kakvu su gosti do sada poznavali zbog neodrživosti, te se potpuno okrenuti istraživanju i razvoju novih proizvoda
Vidi originalni članak

Noma, kultni kopenhaški restoran koji je više puta proglašen najboljim, s krajem 2024. godine zatvorit će svoja vrata, odnosno neće više postojati na način na koji sada funkcionira. Vijest je danas prvi objavio The New York Times, a nakon toga poput munje proširila se svijetom gastronomije koji je već neko vrijeme svjestan da je situacija u gastronomiji na visokom nivou općenito kritična te da je dosadašnji način poslovanja restorana postao neodrživ.

Vlasnik Nome i njezin glavni chef Rene Redzepi planira Nomu, projekt koji je pokrenuo prije 20 godina, od sada voditi kao laboratorij, koji će razvijati nova jela i prehrambene proizvode za online prodaju, a njihove sale bit će tek povremeno dostupne gostima u sklopu raznih pop up evenata – u Kopenhagenu, ali i diljem svijeta, baš kao i do sada kada su negdje gostovali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by noma (@nomacph)

"Posluživanje gostiju oduvijek je bilo dio onoga što jesmo, no više definitivno nećemo biti restoran. Od 2025. naš restoran više neće postojati u dosadašnjem obliku. Umjesto toga, radit ćemo pop up evente te ćemo se više usmjeriti prema inovacijama i razvoju raznih proizvoda. No to ne znači da se zatvaramo – upravo suprotno, sve inovacije na kojima ćemo raditi podijelit ćemo sa svojom publikom“, poručuju iz Nome.

Već neko vrijeme Noma je, baš kao i brojni drugi restorani, u financijskim problemima, o kojima je i Redzepi otvoreno govorio u više situacija priznavši da je u današnje vrijeme jednostavno nemoguće pravedno financijski nagraditi stotinjak zaposlenika i istodobno zadržati visoke standarde koje zahtijevaju tri Michelinove zvjezdice, koliko ih ima ovaj restoran.

"Moramo sve postaviti na potpuno novi način. Ova situacija kakva jest sada je preteška, moramo početi raditi drugačije… Ova situacija nije održiva. Financijski i emocionalno, kao poslodavac i kao ljudsko biće, tvrdim da to više ne funkcionira“, poručio je Redzepi, s kojim se brojni chefovi diljem svijeta slažu da je moderni fine dining na velikoj prekretnici.

Podsjetimo, 2015. godine Redzepi je javno priznao da je verbalno i fizički maltretirao svoje osoblje te da radi na tome da bude ljubazniji i mirniji vođa tima. Također, prošle godine medije su punili napisi o tome kako se u Nomi tretiraju strani radnici te kako ne plaćaju stažiste, nakon čega su ih ipak počeli plaćati. No Redzepi tvrdi da to nije utjecalo na njegovu odluku o zatvaranju.

 

Gastro vijesti Danska Noma rasprodaje posuđe i namještaj

 

Bez obzira na to kako će izgledati Noma 3.0, odnosno Noma budućnosti, i bez obzira na sve negativnosti koje su je pratile, ovaj restoran i chef Rene Redzepi ostat će zapamćeni kao veliki pokretači fine dininga i nove nordijske kuhinje.

Čestitamo! "Noma" je proglašen najboljim restoranom svijeta! Novo u gastro svijetu Totalni hit: Noma izbacila enciklopediju fermentacije

 

Posjeti Gastro.hr