Špajza 25. listopada 2018.

Totalni hit: Noma izbacila enciklopediju fermentacije

foto: Instagram, @reneredzepinoma
gastro postao gastro.24sata.hr
Danska NOMA pod vodstvom velikog chefa Renea Redzepija, ovih je dana na tržište izbacila vodič o fermentaciji i digla čitav gastro svijet na noge. Baš svi žele svoj primjerak, a evo i zašto.

Ekipa Nome, jednog od najpriznatijih restorana na svijetu pod palicom chefa Renea Redzepija, već nas je u nekoliko navrata iznenadila genijalnim idejama. Od pop up restorana u Meksiku, neobičnih namirnica i promicanja foraginga, pa sve do trenutnog gastro hita, Nominog vodiča kroz fermentaciju koji su na police knjižara izbacili 16. listopada ove godine.

 

Možda vas zanima... Chefovska posla: René Redzepi Špajza

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Offically in nerd mode for the rest of the day. So excited this is finally out!!! #noma #nomafermentationlab

A post shared by Andrew Carrillo (@andrewjcarrillo) on

 

The Noma Guide to Fermentation (Foundations of Flavor) skriva cijelu filozofiju koncepta koji njeguje restoran i njegovi kreatori. Naime, svaki njihov tanjur sadrži barem jedan fermentirani element, bez obzira na agregatno stanje, oblik ili veličinu. Noma je restoran izrasla na posve drugačijim korijenima, a Redzepi više od svega cijeni lokalnu i sezonsku hranu, neobične, često na prvi pogled nespojive kombinacije i iste takve namirnice. Visoko na popisu stvari koje obožava svakako je i fermentacija, koja je s vremenom postala i jedno od temelja na kojima počivaju genijalni okusi iz kuhinje Nome.

 

 

U suradnji s chefom i suvlasnikom Nome, Davidom Zilberom, Redzepi je stvorio kuharicu u kojoj otkriva tajne njihovog danskog fermentacijskog laboratorija, ali na način koji se na jednostavno može replicirati i kod kuće. U knjizi The Noma Guide to Fermentation tako se nalazi više od 750 fotografija s detaljnim, korak po korak, objašnjenjima i stotinu originalnih recepata.

 

Možda vas zanima... Otvara se nova Noma i nudi nevjerojatno dobru hranu Špajza

 

Uz ovakvo štivo kiseli kupus i domaći džemovi lako se zaboravljaju, a kuhanje i priprema zimnice kod kuće dobiva sasvim novi smisao. Tako ćete, primjerice, kroz ovu genijalnu kuharicu otkriti kako se priprema miso za najfinije japanske juhe, kako se kiseli voće i povrće ili priprema genijalan aromatizirani ocat. Nije ni čudo da je gastro zajednica čitavog svijeta naprosto poludjela za ovom knjigom te se je već sada naziva najvećom enciklopedijom fermentacije, a primjerci nevjerojatnom brzinom nestaju s polica knjižara diljem svijeta.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.