Svi smo svjesni, riblji štapići i nisu neka gastronomska sreća. Nemaju ludo dobar okus, ako ih pržiš u tavi upiju puno ulja, znaju ispasti baš gnjecavi... Mogli bismo do beskraja nabrajati argumente zašto ih ne kupovati i ne pripremati, ali sve pada u vodu ako su riblji štapići jedini način da dobijemo djecu (ali i brojne odrasle!) da pojedu barem malo ribe.
Naravno, još jedan dobar argument za kupovinu i konzumaciju ribljih štapića svakako je njihova povoljna cijena, posebno sada, kada je na snazi lovostaj na srdele i ostalu sitnu plavu ribu koju si još jedinu većina može priuštiti.
A kad već koristimo riblje štapiće (o, da, jako su praktični i brzo gotovi) donosimo niz odličnih savjeta kako riblje štapiće podići na višu razinu, dodati im okuse, teksture, boje... Uz naših 10 odličnih savjeta riblji štapići postaju odlično, puno zdravije, ukusnije i privlačnije jelo!
1. Riblje štapiće pospi začinima
Posipanje ribljih štapića začinima najjednostavniji je način da im dodamo okuse. Biraj začine (ili njihovu kombinaciju) koje inače voliš - od dimljene paprike, čilija u prahu, kajenske papričice, kumina, češnjaka u prahu, sušenog začinskog bilja... Začine ravnomjerno pospi po svim dijelovima ribljih štapića, ali pazi da ne pretjeraš.
2. Od ribljih štapića složi ukusan složenac
Bazične riblje štapiće pretvori u kompleksno comfort food jelo - od njih složi složenac. Osim ribljih štapića koristi guste umake ili krem juhe, začine, krumpir, sir... i sve skupa zapeci do zlatnožute boje. Dobar tek!
3. Okus ribljih štapića nadopuni parmezanom
Svježe naribani parmezan (ili bilo koji tvrdi sir, pa tako i paški) najbrži je i najjednostavniji način da se većini jela doda kompleksnost okusa. Riblje štapiće ispeci u pećnici (kako ne bi upili previše masti) ili još bolje u air fryeru, te ih nakon pečenja, još vruće, pospi parmezanom. Tako će se sir super rastopiti, ali ne i zagorjeti što bi se moglo dogoditi ako riblje štapiće uvaljaš u parmezan prije pečenja ili prženja.
4. Riblje štapiće stavi u tacose
Riblje štapiće iskoristi kao glavnu komponentu svojih domaćih ribljih tacosa. Dodaj luk, listiće korijandera, svježe povrće (a možeš i voće poput sočnog manga!), avokado, omiljeni (ljuti) umak, pokapaj sokom od limete i dobit ćeš ukusan i brz obrok kao s nekog razvikanog street food štanda!
5. Riblje štapiće posluži uz zapečeni grah
Zapečeni grah (sporo kuhan ili onaj iz konzerve dobro podgrijan) odlično paše uz pečene hrskave riblje štapiće. Posluži ih uz rižu ili pržene krumpiriće te svježi, još topli hrskavi kruh... Svi će tražiti repete!
6. Riblje štapiće ispeci u fritezi na vrući zrak
Sve popularniji air fryer, odnosno friteza na vrući zrak, postao je neizbježan kuhinjski aparat u kojem se priprema sve živo - od slanih, preko slatkih jela, pa sve do kokica i savršeno pečenog kestenja. Ovaj praktičan aparat idealan je pripremanje ribljih štapića koji u njemu dobivaju onu toliko željenu hrskavost, uz korištenje minimalne, zanemarive količine masnoće.
Treba svakako pripaziti da se riblji štapići slože u jednom sloju - da se ne preklapaju, odnosno da jedan ne prekriva drugi, kako bi se dobili savršeno hrskavi riblji štapići. nakon što se ispeku, ribljim štapićima dodaješ druge namirnice i okuse kako je opisano u ovih 10 koraka.
7. Riblje štapiće iskoristi za lažni po'boy sendvič
Za početak, ispeci riblje štapiće u air fryeru kako je opisano u prethodnom koraku. Potom ih natrgaj na manje komade kako bi više nalikovali paniranim škampima koji tradicionalno idu u ovaj sendvič koji je nastao u američkoj saveznoj državi Louisiani.
Začini pečene riblje štapiće kajenskom papričicom, dijon senfom, majonezom..., složi u brioche pecivo zajedno s omiljenim povrćem (obično u ovaj sendvič idu zelena salata i rajčice, ali super nam je i s coleslaw salatom!) i tvoj lažni po'boy je spreman za uživanje.
@theonealsway *Shrimp Po’ Boy Sub Recipe* #shrimppoboy #homemaderemouladesauce #viral #fyp #foryou #foryoupage #tsrfoodies #tsrfoodie #poboysandwich #poboys #theonealsway #shrimprecipesideas #shrimprecipeideas ##saturdaynightdinner##shrimplovers##giantfoods##frenchesmustard##dukesmayo##dukesmayonaise##sweetbabyraysbbq##greypouponmustard##heinzketchup##tonyschacheres##tonyschacherescreole##franksredhotsauce ♬ 90's old school Boom Bap hip hop ♬(1233792) - Ninja Muzik Tokyo
8. Riblje štapiće obogati i zasladi medom
Med nije samo za čaj, on se sve češće koristi i u slanim jelima pout pržene piletine, a super ide i s ribom. Postupak je jednostavan - pečene riblje štapiće preliješ medom i dalje poslužiš kako ti odgovara. Nama se čine idealnim uz neku finu, sočnu i kremastu krumpir salatu s majonezom i mladim lukom.
9. Riblje štapiće ubaci u prženu rižu
Pržena riža je jelo s vjerojatno najviše slasnih varijacija, a sada znamo i za ovu - s ribljim štapićima. Pečene riblje štapiće potrebno je natrgati na komade veličine zalogaja i ubaciti u rižu koja je već popržena s povrćem. Prilagoditi začine i poslužiti. Može li jednostavnije?
10. Riblji štapići obožavaju limun!
Vratimo se osnovama: riba i limun uistinu su savršen par. Limun (ali i limeta) ribi (ali i brojnim drugim namirnicama) daje svježinu i bogatstvo okusa.
A na koje sve načine ribljima štapićima možemo dodati limun? Možemo ih pokapati limunovim sokom, možemo na njih naribati i malo limunove korice, možemo riblje štapiće poslužiti uz umak od grčkog jogurta, majoneze i limuna ili pak uz umak od kapara, limunova soka i maslaca.